Turcia suspendă schimburile comerciale cu Israel din cauza războiului din Fâşia Gaza

Turcia suspendă schimburile comerciale cu Israel din cauza războiului din Fâşia Gaza

Măsura extinde restricţiile impuse luna trecută asupra unor exporturi turceşti către Israel, în timp ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a intensificat criticile la adresa statului evreu şi încearcă să îşi consolideze sprijinul în rândul alegătorilor conservatori din ţară, informează Bloomberg.

Administraţia de la Ankara nu a anunţat în mod oficial suspendarea şi nu e clar în ce condiţii va fi reluat comerţul.

Comerţul dintre cele două ţări a fost în valoare de 6,8 miliarde de dolari în 2023, din care 76% au fost exporturi turceşti, potrivit Institutului turc de Statistică.

Acesta este comportamentul unui dictator care calcă în picioare interesele poporului turc şi ale comunităţii de afaceri, ignorând în acelaşi timp acordurile comerciale internaţionale” a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz, într-o postare pe platforma X.

Guvernul israelian va lucra pentru a crea alternative imediate pentru comerţul cu Turcia prin creşterea producţiei locale şi găsirea altor furnizori, a spus ministrul israelian.

Acţiunea are loc la o zi după ce Turcia a anunţat că intenţionează să se alăture cazului Africii de Sud la cea mai înaltă instanţă a ONU în calitate de reclamant care acuză Israelul de genocid în teritoriile palestiniene.

Erdogan i-a numit pe militanţii Hamas “luptători pentru libertate” şi a criticat în repetate rânduri comportamentul Israelului în acest război. Spre deosebire de SUA şi de Uniunea Europeană, Turcia nu consideră Hamas o organizaţie teroristă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].