9 mai – Ziua Naţională a Oinei. Se împlinesc 125 de ani de la disputarea primului campionat naţional de oină

9 mai - Ziua Naţională a Oinei. Se împlinesc 125 de ani de la disputarea primului campionat naţional de oină

„Ziua Naţională a Oinei este o zi specială, în care ne bucurăm şi sărbătorim tradiţiile şi valorile autentice ale jocului de oină, parte integrantă a patrimoniului nostru naţional.”, scrie Agenţia Naţională pentru Sport, pe pagina de socializare.

„Jocul de oină contribuie la identitatea poporului nostru, astfel că astăzi sărbătorim nu doar performanţele sportive, ci şi valorile pe care acesta le promovează: spiritul de echipă, competitivitatea constructivă şi respectul faţă de tradiţii.”

Pe 9 mai 1899 a avut loc la Bucureşti primul Concurs general de oină, la care au participat 18 licee din ţară. Juriul i-a proclamat câştigători pe elevii Liceului ,,Nicolae Bălcescu” din municipiul Brăila (antrenor profesor Radu S. Corbu), care au câştigat ,,statueta sportivă”, un trofeu de bronz care reprezenta un atlet în miniatură, ce ţinea o făclie în mână.

Aceste precizări se regăsesc în cartea ,,Fascinaţia Oinei – Jocul românilor de pretutindeni”, scrisă de profesorul universitar Nicolae Postolache.

Ulterior, în data de 11 aprilie 2023, ca o recunoaştere a valorii pentru cultura românească, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 87/2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 310 din 12 aprilie 2023, prin care ziua de 9 mai a fost proclamată Ziua Naţională a Oinei.

În acest an se împlinesc şi 125 de ani de la disputarea primului campionat naţional de oină.

Un mare admirator al oinei româneşti, domnul Narender Kumar din India, cel care a vizitat ţara noastră pentru a se familiariza cu sportul nostru naţional, a făcut joi o vizită la sediul Ambasadei României din New Delhi, pentru a marca ziua de 9 Mai.

Domnia sa a fost primit de viceconsulul Dan Marian Neagoe, fost jucător de oină la Frontiera Tomis Constanţa, cu care s-a întreţinut asupra unor aspecte privind promovarea oinei pe meleaguri indiene.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].