Maia Sandu: Dacă Rusia va ataca, Moldova se va apăra singură

Maia Sandu: Dacă Rusia va ataca, Moldova se va apăra singură

Declaraţia a fost făcută în cadrul unui interviu acordat bloggerului rus Iuriy Dud, preluat de publicaţia European Pravda.

,,Vom face totul pentru a preveni acest lucru (un posibil atac al Rusiei asupra Republicii Moldova – n.r.), inclusiv planul nostru de integrare europeană. În primul rând, este un plan de asigurare a securităţii, deoarece UE este un proiect de pace”, a declarat Maia Sandu în cadrul interviului.

,,Conform Constituţiei, trebuie să facem totul pentru a menţine pacea şi pentru a ne proteja cetăţenii. Avem o armată. Avem un sector de apărare şi facem aceste investiţii. Dar sperăm cu adevărat că acest război se va încheia în curând şi că vom putea investi în economie şi în alte sectoare, şi nu vom fi în situaţia în care vom fi obligaţi să investim în apărare”, a adăugat aceasta, potrivit sursei citate.

Fiind întrebată dacă Republica Moldova ar putea face faţă unei invazii din partea Rusiei, Maia Sandu a punctat că se va acţiona ca atare: ,,Cu siguranţă ne vom apăra ţara”, a răspuns aceasta.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, conducerea de la Chişinău a întâmpinat mai multe presiuni din partea regimului de la Kremlin, dar aceste acţiuni au fost respinse.

În luna aprilie, Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War – ISW) anunţa, într-un raport, că Rusia are în plan să destabilizeze conducerea de la Chişinău şi să o îndepărteze de la demersul aderării la blocul european. Totodată, ISW sublinia, în acelaşi raport, că Rusia va continua să considere că unele state nu sunt suverane pe deplin – în această situaţie fiind considerată şi Moldova ca făcând parte –, pentru a-şi justifica eventualele atacuri ca fiind legitime.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].