Elveţia a invitat peste 160 de ţări la conferinţa pentru pace în Ucraina. Rusia nu este pe listă

Elveţia a invitat peste 160 de ţări la conferinţa pentru pace în Ucraina. Rusia nu este pe listă

Şefi de stat şi de guvern din Grupul G7, Grupul G20, Uniunea Europeană şi BRICS au fost invitaţi la reuniunea care va avea loc pe 15 şi 16 iunie lângă Lucerna, a anunţat joi guvernul Elveţiei. Rusia a declarat “în mod public că nu este interesată să participe la acest prim summit” şi nu i s-a oferit un loc la masa discuţiilor.

Invitaţii au fost de asemenea adresate Naţiunilor Unite, Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Consiliului Europei şi Vaticanului, precum şi Patriarhului de Constantinopol. O listă completă a invitaţiilor nu a fost dezvăluită, relatează Bloomberg.

Summitul va servi drept platformă de dialog privind modalităţile de realizare a unei păci cuprinzătoare, juste şi durabile pentru Ucraina, în conformitate cu Carta ONU şi cu normele dreptului internaţional“, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Încă nu este clar dacă liderii invitaţi vor participa la conferinţă sau dacă ţările vor trimite oficiali de nivel inferior. O altă întrebare deschisă rămâne dacă şi la ce nivel va participa China. Oficialii elveţieni au declarat că Beijingul a reacţionat pozitiv la această iniţiativă.

Rusia nu a fost invitată, deşi “Elveţia şi-a arătat întotdeauna deschiderea pentru a adresa o invitaţie”, a precizat ministerul elveţian de Externe. “Un proces de pace fără Rusia este de neconceput”.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luna trecută că organizarea unei conferinţe privind Ucraina în Elveţia e “un drum care nu duce nicăieri”.

Potrivit Elveţiei, conferinţa îşi propune să ofere o “platformă pentru un dialog deschis” în vederea păcii în Ucraina. Scopul este de a defini o “foaie de parcurs” cu privire la modul de implicare atât a Ucrainei, cât şi a Rusiei într-un “viitor proces de pace”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].