Dreapta Unită acuză BEC de comiterea unui nou abuz împotriva Diasporei

Dreapta Unită acuză BEC de comiterea unui nou abuz împotriva Diasporei

Potrivit unui comunicat al PMP, Biroul Electoral Central a decis pe 30 aprilie 2024 că alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forţa Dreptei) poate avea un singur reprezentant în Biroul Electoral pentru Secţiile de Votare din Străinătate (BESVS).

„Este un nou abuz al Biroului Electoral Central, un caz unic, fiind singura circumpscripţie unde legea se aplică aşa cum vrea PSD, diferit faţă de judeţele din ţară, acolo unde fiecare partid din alianţă are câte un reprezentant, separat. PMP a contestat decizia în instanţă”, se arată în comunicat.

„Pe 30 aprilie, BEC la solicitarea PSD, a impus standarde diferite în birourile secţiilor de votare din străinătate şi din ţară. Am cerut instanţei să anuleze această decizie şi să impună o practică unitară. Actualele alegeri ar fi trebuit să se desfăşoare într-un mod corect, transparent şi fără interferenţe. Însă, actualul guvern a pregătit întregul proces electoral cu scopul principal de a lovi în opoziţie, în Dreapta Unită şi, în special, în PMP. Practic, stânga vrea să controleze tot procesul electoral, iar noi să avem un singur reprezentant. Trebuie să veghem cu toţii pentru a preveni o fraudă pe care o pregătesc pentru 9 iunie. Dreapta Unită a fost eliminată de pe buletinele de vot la cererea PSD. Tot la cererea PSD au faultat Dreapta Unită în secţiile de vot din străinătate. Spun cu toată răspunderea că această ordonanţă de organizare a alegerilor, Ordonanţa Greblă – pentru că el este autorul – a avut un singur obiectiv: eliminarea PMP din organizarea procesului electoral”, a declarat preşedintele PMP, Eugen Tomac.

„Avem o Românie dincolo de graniţele României, iar românii din Diaspora sunt la fel de români ca şi cei din orice judeţ din România. Dubla măsură a Biroului Electoral Central, încercând să îngreuneze votul românilor din străinătate, este dovada a unui nou abuz împotriva Diasporei, care contează pentru PSD şi PNL doar la alegeri”, afirmă deputatul USR de Diaspora, Iulian Lorincz.

Decizia BEC a fost deja atacată în instanţă „pentru că ceea ce face PSD prin BEC este să restrângă dreptul partidelor de a-şi desemna membri în Secţiile de Votare din Străinătate şi să facă procesul de vot mai dificil”, conform documentului citat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].