Adrian Sârbu: Uniunea Europeană s-a născut puţin greşit. Trăim o criză de leadership în marile democraţii. Europa e în pericol

Adrian Sârbu: Uniunea Europeană s-a născut puţin greşit. Trăim o criză de leadership în marile democraţii. Europa e în pericol

“În primul rând, pentru a vota un şef al Europei trebuie să avem nu un consens, dar o majoritate a votanţilor europeni, a celor care locuiesc în Uniunea Europeană pentru că, din punctul meu de vedere, din nefericire, Serbia, Bosnia, Albania, Macedonia de Nord nu sunt în Europa. Marea Britanie regretă, din nefericire. În primul rând, ei ar trebui să simtă că au nevoie de Europă. O Europă şi nu o Uniune Europeană.” (…)

“Primul lucru pe care aş vrea să încercăm să-l lămurim: domnule, ce disponibilitate au europenii către mai multă integrare? O dată şi doi, evident, de ce e nevoie de un şef al Europei? Trăim o criză de leadership.

Şi unde trăim criza de leadership? În marile democraţii. Suntem într-o criză istorică, şi anume nişte non-democraţii, nu vorbim de iliberalisme, non-democraţii, dictaturi, neocomunisme (…) această bucată de lume care vine cu nişte fake-uri agresive, de gen multipolaritate, de gen reîmpărţire echitabilă a resurselor şi acceselor la tehnologie şi a pieţelor,(…) au o particularitate îngrijorătoare, au lideri puternici. Democraţiile noastre, şi în primul rând Uniunea Europeană, n-are lider deloc (…)”

“După părerea mea (…) Uniunea Europeană s-a născut puţin greşit. (…) e o caprovarză de când s-a născut ea. Şi de bine ce i-a fost, şi nouă, de bine ce ne-a fost, a ajuns în această criză şi a venit domnul Macron şi i-a dat diagnosticul. (…) Europa e în stare de pericol din cauza Rusiei, o dată. E în stare de pericol din cauza nedezvoltării tehnologice. Europa nu e nici America, nici China. (…) Domnule, suntem în ceasul al unşpelea. Lucrurile pot degenera foarte rapid. (…)

Vedem că încet-încet, Trump îşi rezolvă lucrurile şi ameninţările lui că vă abandonez lui Putin pot deveni realitate. (…) evident că într-o situaţie de criză, Macron zice <domnule, au plecat americanii>. Când pisica, nu e acasă joacă şoarecii pe masă. Cine-i şoarecele cel mai gras? Şoarecele-Macron. (…) dincolo de situaţia asta, noi vedem că devine tot mai obiectivă realitatea unei Europe fragile, fragile.” (…)

“Deci, ce spun eu, domnule, vrem să avem un lider a Europei. Întâi, trebuie să avem o Europă. (…) Ca să votăm un lider, despre care eu cred că se va arăta şi sigur se va arăta. De ce? Pentru că această criză în care ne aflăm îl va aduce în faţă. E obiectiv şi va fi, în general, în principiu, un lider de natură militară sau economică. Nu aceşti politruci. (…)”

“Zelenski e un om ca noi toţi. E un om ca acel european pe care noi astăzi nu-l vedem. Şi dacă, doamne fereşte, Europa va fi într-o situaţie de criză militară, o să ne arate că va ţine piept lui Putin. Da, ăla nu-l vedem, cum nu l-am văzut pe Zelensky. E un om ca oricare dintre noi, dar într-un anumit moment s-a dovedit că e un lider, un lider, cum îţi place ţie este atunci când cere momentul. (…)

“Sper să nu te superi pe noi, că eu cel puţin, nu sunt de acord că nu crezi că Europa trebuie integrată, pentru că altfel nu va supravieţui şi dezintegrarea Europei te lasă pe tine la mâna ruşilor şi într-o situaţiemilitară, doamne fereşte, (…) în care toţi vecinii tăi nu-i sunt prieteni României (…)”

“Eu cred că această criză în care ne aflăm este o uriaşă oportunitate pentru liderii europeni când spun lideri, nu ăştia care sunt pe aici, poate şi unii dintre ei. Iacă-tă, că s-a trezit Macron şi eu cred că el face puţin mai înţelept decât Iohannis, Nemo. Şi anume. Mai are cred 3 ani de mandat şi se gândeşte <mă, peste 3 ani, dacă răsucesc eu Europa asta şi o fac ca America? Sunt singurul lider care poate să fie al Europei>. Şi dacă el se crede în stare, fiind un om deştept, de meserie e economist finanţist, vede lucrurile.” (…)

Rezultatele sondajului Mediafax-ZF-Aleph News:

Eşti pregătit să votezi direct un singur conducător al Europei care să îndeplinească funcţiile de preşedinte şi premier simultan pentru toate statele UE, iar în ţara ta să alegi doar un guvernator şi un parlament?

DA- 52%

NU- 48%

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].