Peste 1,3 tone de peşte şi preparate din peşte, retrase de la vânzare de comisarii ANPC

Peste 1,3 tone de peşte şi preparate din peşte, retrase de la vânzare de comisarii ANPC

În perioada 22–26 aprilie, comisarii ANPC din întreaga ţară au verificat 332 operatori economici care vindeau peşte, preparate din peşte preambalate şi conserve din peşte. Au fost constatate abateri la 278 dintre aceştia. Au fost verificate circa 300 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, la aproximativ 71 de tone înregistrându-se nereguli.

Comisarii au aplicat 235 de amenzi contravenţionale în valoare de 1,1 milioane de lei, 85 de avertismente şi s-a dispus oprirea temporară de la comercializare a produselor cu nereguli de informare şi etichetare, până la remedierea neconformităţilor constatate şi oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1.3 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte neconforme, în valoare de circa 60.000 lei.

„Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să ţină cont de recomandările pe care le trasmitem privind achiziţionarea produselor, indiferent de natura acestora şi locul de comercializare. Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condiţiile de depozitare şi de comercializare şi este esenţial să citim cu mare atenţie eticheta produselor, pentru a evita situaţii neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele ANPC.

Printre neregulile constatate se numără comercializarea de peşte proaspăt cu modificări ale aspectului şi culorii, de consistenţă moale, cu miros specific de alterat, comercializarea de produse în afara datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum stabilite de producători, vânzarea unor produse cu ambalajul deteriorat sau chiar depozitat în contact direct cu pereţii vitrinei frigorifice, neconcordanţe între cantitatea netă declarată şi cea reală a produsului, nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere a produselor în vederea comercializării, folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, expunerea produselor din peşte la temperatura mediului ambient, dar şi deficenţe de informare-etichetare, cum ar fi lipsa elementelor de identificare – caracterizare, lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare şi caracterizare sau lipsa înscrierii ţării de origine/locului de provenienţă al produsului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].