Uniunea Europeană a găsit bani pentru înarmare. Un fond 400 de miliarde de euro ar putea fi folosit pentru investiţii în apărare

Uniunea Europeană a găsit bani pentru înarmare. Un fond 400 de miliarde de euro ar putea fi folosit pentru investiţii în apărare

Personaje puternice din cadrul blocului comunitar exercită presiuni pentru ca Mecanismul European de Stabilitate (MES), în valoare de 422 de miliarde de euro, să depăşească rolul său iniţial de salvare a economiilor aflate în dificultate, afirmă cinci persoane care au cunoştinţă de aceste discuţii, potrivit Politico.

Fondul ar putea prelua sarcina de a distribui împrumuturi ieftine pentru a cumpăra arme, potrivit surselor.

Pe măsură ce guvernele văd din ce în ce mai mult necesitatea de a pune continentul pe picior de război, planul ar oferi o cale de ieşire pentru decidenţii politici din Europa.

Fondul MES ar putea răspunde la agresiunea Rusiei pe o scară mai largă, au spus patru oficiali pentru Politico, cum ar fi să ajute la plata reconstrucţiei Ucrainei sau să ofere împrumuturi ieftine unor ţări precum statele baltice.

Războiul Rusiei în Ucraina, ţară care nutreşte ambiţii de aderare la UE, este în al treilea an, iar potenţiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă riscă să lase Europa fără apărare, în condiţiile în care acesta cere tuturor ţărilor NATO să atingă ţinta de 2% din produsul intern brut pentru apărare.

Dar datoriile în creştere în cele mai puternice capitale ale blocului comunitar, politica internă dezordonată şi regulile stricte de cheltuieli aplicate de Comisia Europeană limitează capacitatea blocului de a găsi bani suplimentari.

Ideea fondului de salvare se află încă într-un stadiu incipient. Dar ar putea fi mai o variantă mai acceptabilă pentru guverne decât alte sugestii de finanţare a apărării, printre care se numără găsirea de bani în bugetul actual al UE, utilizarea activelor ruseşti îngheţate de la începutul războiului sau emiterea de eurobonduri.

Franţa şi statele baltice sunt susceptibile de a fi în prima linie în susţinerea acestei idei, spun oficialii. Dar alte capitale insistă în prezent ca acesta să rămână un fond de asigurare pentru ţările care se confruntă cu o criză. În opinia lor, fondul nu ar trebui să se adapteze la priorităţile în schimbare ale UE.

Cei 20 de miniştri de Finanţe din zona euro ar trebui să fie de acord cu orice schimbare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].