Hamas acceptă acordul de încetare a focului propus de Egipt şi Qatar. Explozii în Rafah, după ce IDF a ordonat evacuarea a 100.000 de persoane

Hamas acceptă acordul de încetare a focului propus de Egipt şi Qatar. Explozii în Rafah, după ce IDF a ordonat evacuarea a 100.000 de persoane

UPDATE 

Propunerea de armistiţiu pentru Gaza constă în trei etape şi solicită o retragere completă a trupelor israeliene, precum şi un schimb de ostatici, spune Hamas. 

Departamentul de Stat al SUA spune că o operaţiune militară în Rafah acum ar perturba dramatic livrarea de asistenţă umanitară. Totodată, acelaşi departament spune că SUA nu poate sprijini operaţiunea Rafah aşa cum a planificat Israelul, iar, un armistiţiu între Hamas şi Israel este „absolut realizabil”, scrie Reuters.

Ministerul american al Afacerilor Externe: ”Am primit răspunsul Hamas cu puţin timp în urmă şi vom lucra sa-l discutam cu partenerii noştri.”

UPDATE 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: ”Fac un apel tuturor părţilor occidentale să facă presiuni asupra administraţiei israeliene pentru o încetare a focului în Gaza.”

Sursa Hamas a declarat pentru Al Arabiya: ”Am fost de acord cu un document care include o încetare permanentă a focului şi o ridicare completă a asediului.”

Canalul israelian 12: Echipa israeliană de negocieri a primit răspunsul Hamas de la mediatori şi îl studiază pentru a răspunde oficial.

”Propunerea de încetare a focului este un acord în trei faze, fiecare este de 42 de zile”, a declarat adjunctul şefului Hamas în Gaza, conform Reuters.

Ştirea iniţială

Hamas a declarat că a aprobat propunerea de încetare a focului prezentată de Egipt şi Qatar, scrie Reuters.

După ce a acceptat propunerea de încetare a focului în Gaza, un oficial Hamas a adăugat că “mingea este acum în terenul” Israelului, care are alegerea “între acceptarea acordului de încetare a focului sau să îl împiedice”.

Cu toate acestea, Benjamin Netanyahu a promis să lanseze o ofensivă terestră în Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt, care au ca scop impunerea unei încetări a focului asociată cu eliberarea ostaticilor ţinuţi în Gaza în schimbul prizonierilor palestinieni.

 

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului asupra acordului, iar detaliile propunerii nu au fost încă făcute publice, scrie The Guardian, citând AP.

 

Un oficial israelian a adăugat că anunţul de la Hamas despre acordul acceptat pare a fi o „selecţie” pentru a face să pară că Israelul refuză acordul de încetare a focului.

 

Presa israeliană a raportat, de asemenea, că Israelul probabil nu va accepta acordul de încetare a focului din Gaza, care este, de asemenea, descris ca fiind „unilateral”. 

Puţin mai devreme, prim-ministrul israelian a promis să lanseze o ofensivă terestră la Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].