Cercetătorii Holocaustului folosesc inteligenţa artificială pentru a căuta victime necunoscute

Cercetătorii Holocaustului folosesc inteligenţa artificială pentru a căuta victime necunoscute

Peste şase milioane de evrei au fost ucişi de nazişti în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, un genocid comemorat în întreaga lume, de Yom HaShoah, sau Ziua de comemorare a Holocaustului.

În perioada premergătoare acestor comemorări, personalul de la Centrul mondial de comemorare a Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim a declarat că lucrează pentru a intensifica căutările de detalii despre victimele cunoscute şi necunoscute, după ce a dezvoltat propriul software bazat pe inteligenţă artificială.

De-a lungul anilor, voluntarii au urmărit informaţii despre 4,9 milioane de persoane citind declaraţii şi documente, verificând imagini de film, cimitire şi alte înregistrări.

„Este foarte greu pentru o fiinţă umană să facă acest lucru – să treacă peste tot şi să nu rateze niciun detaliu”, a declarat Esther Fuxbrumer, şefa de dezvoltare a software-ului, pentru Reuters.

Există lacune uriaşe în cele 9 milioane de înregistrări existente. Naziştii „pur şi simplu luau oameni, îi împuşcau şi îi acopereau într-o groapă. Şi nu a mai rămas nimeni care să povestească despre ei”, a spus Fuxbrumer.

Apoi, mai este şi sarcina uriaşă de a lega persoanele de date, membri ai familiei şi alte detalii, de a căuta duplicate şi de a compara relatările.

Sistemul de inteligenţă artificială, dezvoltat în ultimii doi ani pentru a cerceta dosare în engleză, ebraică, germană, rusă şi alte limbi, este în prezent în curs de testare.

„Tehnologia respectivă funcţionează foarte repede, durează câteva ore pentru a trece în revistă sute de mărturii şi este foarte exact, rezultatele”, a declarat Fuxbrumer.

„Am văzut că din fiecare mărturie putem obţine între şase şi şapte nume cu detalii complete pe care le putem introduce automat în baza noastră de date, iar în jur de 10% dintre numele pe care le-am găsit le aveam deja în baza noastră de date, dar 90% sunt nume noi despre care nu ştiam”.

Într-un caz, au găsit informaţii despre Yehudit şi Ruth Rosenbaum, două surori gemene care la patru ani şi jumătate au plecat din România şi au fost duse la Auschwitz. Yehudit a supravieţuit. Ruth a fost ucisă.

„Şi am reuşit să aducem mai multe informaţii despre Ruth de la cineva care nu este deloc din familia ei, cineva care a cunoscut-o în lagăr”, a spus Fuxbrumer.

În cadrul testelor, personalul face teste pe 400 dintre cele 30.000 de mărturii, inclusiv multe videoclipuri înregistrate de supravieţuitori, cu o durată de trei ore.

Fuxbrumer a declarat că au fost adăugate 1.500 de nume noi şi că sunt aşteptate multe altele în următoarele săptămâni, când sistemul va fi folosit pe toate cele 30.000 de mărturii. Următoarea fază a procesului va acoperi jurnalele.

„Credem că în acest fel vom reuşi să aducem o mulţime de poveşti despre o mulţime de victime care au fost ucise, copii mici pe care nimeni altcineva nu îi cunoştea, pentru a ne spune povestea despre ce li s-a întâmplat”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].