BREAKING NEWS Israelul a început o operaţiune în Rafah / Netanyahu: Propunerea Hamas este departe de a satisface cererile Israelului

BREAKING NEWS Israelul a început o operaţiune în Rafah / Netanyahu: Propunerea Hamas este departe de a satisface cererile Israelului

UPDATE Regele Iordaniei, Abdullah, spune că atacul israelian asupra lui Rafah poate duce la un ”nou masacru”

Regele Iordaniei Abdullah al II-lea a avertizat luni, în timpul unei discuţii cu Preşedintele american Joe Biden, că un atac israelian asupra Rafah ameninţă să ducă la un „nou masacru”, a declarat Curtea Regală Iordaniană într-un comunicat.

Israelul efectuează lovituri ţintite în estul Rafah

Presa israeliană susţine că zeci de palestinieni încearcă să spargă şi să treacă graniţa în Egipt, în timp ce tancurile israeliene au intrat în Rafah.

Armata israeliană a declarat că în prezent efectuează lovituri ţintite împotriva Hamas în regiune, potrivit unor rapoarte.

Rapoarte palestiniene: ”Tancurile au intrat în Rafah de Est”

Vehiculele blindate ale IDF ”au trecut gardul de graniţă în zona Kerem Shalom şi avansează în cartierele de la est de suburbiile Rafah”, conform rapoartelor palestiniene, s-a raportat, de asemenea, că ”casele au fost aruncate în aer în zona al-Shukka în jurul trecerii Rafah, la est de oraş.”

Tragere din tancuri şi bombardamente de artilerie din când în când în zonă.”

 

Surse de la sol din Rafah raportează că aeronavele şi artileria israeliene ”incendiază” mai multe zone cu presupuse tuneluri şi buncăre Hamas la estul oraşului, focul tancurilor fiind acum auzit.

Netanyahu: Propunerea Hamas este departe de a satisface cererile Israelului

Propunerea Hamas de armistiţiu este departe de a satisface cererile Israelului, afirmă Benjamin Netanyahu.

Vorbind despre anunţul din ultimele momente, liderul israelian spune că Israelul va trimite o delegaţie pentru a negocia cu Hamas.

El mai spune că cabinetul de război a decis că Israelul îşi va continua operaţiunea în Rafah.

UPDATE 

Purtătorul de cuvânt al IDF: Forţele IDF atacă şi operează acum împotriva ţintelor organizaţiei teroriste Hamas într-o manieră ţintită în Mizrah Rafah. 

Presa israeliană relatează că Coloanele blindate ale Forţelor de Apărare Israelului (IDF) pătrund în Rafah.

Canale Gaza: IDF efectuează în prezent lovituri direcţionate împotriva ţintelor teroriste Hamas în Rafahul de Est, în sudul Fâşiei Gaza. 

 

Presa israeliană citează un raport palestinian: ”Auzim sunetele coloanelor de vehicule care se deplasează spre est, spre Rafah.” Tancuri israeliene şi o infanterie mecanizată au trecut gardul de frontieră din sudul Israelului în Fâşia Gaza la est de Rafah.

 

Confruntări izbucnesc la Tel Aviv între demonstranţii care cer un acord de schimb şi poliţia israeliană.

UPDATE 

Biroul primului ministru: ”Cabinetul de Război a decis în unanimitate ca Israelul să continue operaţiunea de la Rafah pentru a exercita presiuni militare asupra Hamas pentru a promova eliberarea ostaticilor noştri şi a celorlalte obiective ale războiului.

 

În acelaşi timp, deşi propunerea Hamas este departe de cerinţele necesare ale Israelului, Israelul va trimite o delegaţie de mediatori ai clasei muncitoare pentru a epuiza posibilitatea de a ajunge la un acord în condiţii acceptabile pentru Israel.

UPDATE 

Miniştrii de Externe din Egipt şi Emiratele Arabe Unite spun că ”nu trebuie irosită oportunitatea disponibilă” de a ajunge la un acord de încetare a focului în Gaza, conform unei declaraţii a Ministerului de Externe al Egiptului, anunţă Reuters.

Potrivit rapoartelor palestiniene, intrarea în Rafah a început – foc de artilerie la o scară foarte neobişnuită în zonă.

Un oficial SUA familiarizat cu discuţiile spune că Netanyahu şi cabinetul de război israelian nu au părut să negocieze cu Hamas ”cu bună-credinţă” în ultima rundă, scrie Reuters.

UPDATE 

Al-Jazeera: Propunerea de armistiţiu include 3 etape de 42 de zile:

 

 1. Retragerea completă a forţelor de ocupaţie de pe culoarul Netzarim în prima etapă şi permiterea întoarcerii libere a strămutaţilor.

 

 2. În a doua etapă, se presupune că forţele israeliene se vor retrage complet din Fâşia Gaza.

 

 3. Acceptarea de a pune capăt blocadei asupra Gazei în a treia etapă.

 

 

Oficialul Hamas, Khalil al-Hayya, declară pentru Al-Jazeera:

 

”Mediatorii ne-au spus că Preşedintele SUA se angajează în mod clar să asigure punerea în aplicare a acordului. În prima etapă, negocierile indirecte vor avea loc prin medierea egipteană şi qatareză asupra ratelor de schimb de prizonieri. În a doua etapă, propunerea include un anunţ direct al încetării definitive a operaţiunilor militare şi ostile”.

UPDATE 

Familiile prizonierilor şi deţinuţilor israelieni: ”Felicităm anunţul Hamas privind progresul în încetarea focului, care va accelera întoarcerea a 132 de răpiţi.”

Preşedintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, cere tuturor părţilor să depună mai multe eforturi pentru a ajunge la un acord în Gaza într-o declaraţie, conform Reuters.

Un oficial informat despre discuţii spune că acordul Hamas este cea mai recentă propunere făcută de Israel pe 27 aprilie, fără modificări ale elementelor majore, scrie Reuters. Oficialii israelieni au declarat că propunerea acceptată de Hamas este ”foarte diferită” de cadrul stabilit de delegaţia israeliană la Cairo şi că Hamas nu a acceptat acordul iniţial.

Haaretz: ”Propunerea aprobată de Hamas este similară cu propunerea aprobată de Israel, iar mingea se află acum în terenul lui Netanyahu.”

NBC, potrivit unui înalt oficial din administraţia Biden: ”Casa Albă analizează răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului.” Washington îndeamnă Israelul să nu lanseze un atac în Rafah după ce Hamas a răspuns la propunerea de armistiţiu. 

Casa Albă: ”Rezultatul Hamas a venit la sfârşitul discuţiilor pe care le conducea directorul CIA, William J. Burns, anunţă Reuters.

UPDATE Sute de israelieni ies în stradă, mărşăluind spre sediul premierului Netanyahu din Ierusalim, cerându-i să accepte acordul de încetare a focului convenit de Hamas

UPDATE 

Departamentul de Stat al SUA spune că o operaţiune militară în Rafah acum ar perturba dramatic livrarea de asistenţă umanitară. Totodată, acelaşi departament spune că SUA nu poate sprijini operaţiunea Rafah aşa cum a planificat Israelul, iar, un armistiţiu între Hamas şi Israel este „absolut realizabil”. ”Vom discuta cu Egiptul, Qatarul şi Israelul răspunsul Hamas la propunerea de încetare a focului”, scrie Reuters. ”Suntem la curent cu răspunsul Hamas la acordul propus şi ne consultăm cu partenerii noştri din regiune în acest sens”.

Ministerul american al Afacerilor Externe: ”Am primit răspunsul Hamas cu puţin timp în urmă şi vom lucra sa-l discutam cu partenerii noştri.”

UPDATE 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan: ”Fac un apel tuturor părţilor occidentale să facă presiuni asupra administraţiei israeliene pentru o încetare a focului în Gaza.” Acesta spune că a vorbit telefonic cu liderul Hamas, Haniyeh, despre decizia Hamas de a accepta încetarea focului în Gaza.

Sursa Hamas a declarat pentru Al Arabiya: ”Am fost de acord cu un document care include o încetare permanentă a focului şi o ridicare completă a asediului.”

Canalul israelian 12: Echipa israeliană de negocieri a primit răspunsul Hamas de la mediatori şi îl studiază pentru a răspunde oficial.

”Propunerea de încetare a focului este un acord în trei faze, fiecare este de 42 de zile”, a declarat adjunctul şefului Hamas în Gaza, conform Reuters. Propunerea în trei etape solicită o retragere completă a trupelor israeliene, precum şi un schimb de ostatici, spune Hamas. 

Ştirea iniţială

Hamas a declarat că a aprobat propunerea de încetare a focului prezentată de Egipt şi Qatar, scrie Reuters.

După ce a acceptat propunerea de încetare a focului în Gaza, un oficial Hamas a adăugat că “mingea este acum în terenul” Israelului, care are alegerea “între acceptarea acordului de încetare a focului sau să îl împiedice”.

Cu toate acestea, Benjamin Netanyahu a promis să lanseze o ofensivă terestră în Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt, care au ca scop impunerea unei încetări a focului asociată cu eliberarea ostaticilor ţinuţi în Gaza în schimbul prizonierilor palestinieni.

 

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Israelului asupra acordului, iar detaliile propunerii nu au fost încă făcute publice, scrie The Guardian, citând AP.

 

Un oficial israelian a adăugat că anunţul de la Hamas despre acordul acceptat pare a fi o „selecţie” pentru a face să pară că Israelul refuză acordul de încetare a focului.

 

Presa israeliană a raportat, de asemenea, că Israelul probabil nu va accepta acordul de încetare a focului din Gaza, care este, de asemenea, descris ca fiind „unilateral”. 

Puţin mai devreme, prim-ministrul israelian a promis să lanseze o ofensivă terestră la Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte conduse de Qatar, Statele Unite şi Egipt.

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].