Obezitatea la copii: Cercetătorii au descoperit o posibilă cauză genetică

Obezitatea la copii: Cercetătorii au descoperit o posibilă cauză genetică

Studiul oferă noi informaţii despre importanţa unei regiuni a sistemului nervos, hipotalamusul, şi despre rolul acestuia în obezitatea infantilă comună.

Atât factorii de mediu, cât şi cei genetici joacă un rol critic în incidenţa crescută a obezităţii infantile. Studii anterioare arată cum căile neuronale din hipotalamus reglează consumul de alimente şi sunt regulatori-cheie ai bolii.

Studiul a comparat genomul copiilor obezi cu cel al copiilor cu greutate normală. Rezultatele au arătat o variantă genetică specifică, situată pe cromozomul 12, numită „rs7132908″, care este asociată doar cu obezitatea infantilă, nu şi cu obezitatea la adulţi.

„Varianta descoperită este asociată cu unul dintre cele mai puternice semnale genetice găsite vreodată pentru obezitatea infantilă”, explică autorul studiului, Sheridan Littleton.

În experimente, cercetătorii au arătat că această variantă este potenţial asociată cu o reducere a neuronilor din regiunea hipotalamică.

„Cu cercetări suplimentare, există potenţialul de a descoperi cum această variantă genetică ar putea deveni ţinta unor noi terapii special concepute pentru a trata obezitatea infantilă”, adaugă el, conform ANSA.

Pe lângă obezitatea infantilă, s-a constatat că locaşul în cauză este legat de o serie de probleme de sănătate conexe, inclusiv o susceptibilitate ridicată la diabetul de tip 2, un procent crescut de grăsime corporală la copii şi adulţi şi o vârstă mai timpurie a menstruaţiei.

„Această lucrare subliniază şi mai mult modul în care creierul este central în genetica obezităţii şi ne oferă o strategie pentru studii ulterioare”, concluzionează cercetătorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected].