Ancheta intervine la o lună şi jumătate după ce filiala franceză a companiei farmaceutice germane Merck, producătorul acestui medicament, a fost condamnată pentru “înşelăciune în formă agravată”.

 

În centrul acestui caz: noua compoziţie a Levothyrox, care a sosit în Franţa la sfârşitul lunii martie 2017 şi care utilizează acelaşi ingredient activ, levotiroxina, dar cu excipienţi noi, potrivit BMF.

Mai mult de o mie de reclamanţi

Pacienţii s-au plâns de numeroase efecte secundare: crampe, dureri de cap, ameţeli şi căderea părului. O anchetă penală a fost deschisă la Marsilia în martie 2018 pentru a face lumină în acest caz, în condiţiile în care acest medicament este utilizat zilnic de 2,5 milioane de pacienţi în Franţa, potrivit Merck.

 

„ANSM nu a negat niciodată dificultăţile întâmpinate de unii pacienţi în momentul trecerii la noua formulă de Levothyrox şi este preocupată în mod constant şi zilnic de siguranţa şi sănătatea pacienţilor“, asigură agenţia franceză care controlează siguranţa medicamentelor într-un comunicat publicat luni.

 

În iunie 2019, ANSM realizase un studiu pe mai mult de două milioane de pacienţi şi ajunsese la concluzia că trecerea la noua formulă nu a provocat “probleme grave de sănătate”. Agenţia este acum ţinta unui proces colectiv intentat de aproximativ 1100 de reclamanţi, pentru “lipsă de vigilenţă” şi “lipsă de anticipare”.

 

Într-un alt proces civil, Curtea de Casaţie a respins în martie recursul Merck. În 2020, Merck a fost obligată să despăgubească peste 3.300 de utilizatori care au suferit efecte secundare în urma modificării formulei medicamentului.

 

În Franţa, mai puţin de 100.000 de pacienţi sunt trataţi cu vechea formulă, importată de la sfârşitul anului 2017 sub numele de Euthyrox. Distribuţia vechii formule, care trebuia să înceteze în 2020, a fost prelungită cel puţin până la sfârşitul anului 2022.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/12/profimedia-0351435496.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/12/profimedia-0351435496-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Ancheta intervine la o lună şi jumătate după ce filiala franceză a companiei farmaceutice germane Merck, producătorul acestui medicament, a fost condamnată pentru 'înşelăciune în formă agravată'.   În centrul...