Proiectul USR permite şi tinerilor care au împlinit 17 ani să doneze sânge, cu acordul scris al părinţilor sau al tutorelui legal şi cu întrunirea tuturor condiţiilor de eligibilitate medicală.

„Am toată convingerea că în actuala generaţie de tineri există un munte de entuziasm şi empatie, iar asigurarea cadrului legal pentru donarea de sânge de la 17 ani este un gest prin care se acordă încredere acestei generaţii”, declară Adrian Wiener, deputat USR.

„În fiecare clipă, mama cuiva, bunicul cuiva, iubita cuiva are nevoie de sânge pentru a supravieţui. România se confruntă cu o criză de sânge de ani buni. Doar 2% din populaţie donează sânge. Media europeană este de 6%. Am avea nevoie de 4% pentru a acoperi nevoia. Ultimii 8 ani i-am dedicat rezolvării crizei de sânge din România – din societatea civilă, din Ministerul Sănătăţii şi, azi, din Parlament – şi mi-am dat seama, în aceşti ani, că fiecare picătură de sânge contează. La propriu. Gândiţi-vă că fiecare donare de sânge înseamnă două vieţi salvate. Noi am iniţiat acest proiect de lege pentru că ştim că intervenţiile timpurii au mereu cel mai mare impact şi tinerii vor să se implice”, afirmă Diana Stoica, co-iniţiatoare a legii.

România are, conform datelor Institutului Naţional de Statistică, 221.020 de tineri de 17 ani şi 216.261 de 18 ani, care ar putea ajuta la salvarea de vieţi prin donarea de sânge. România se poate alătura unor state precum SUA, Canada şi Marea Britanie în care tinerii pot să doneze.

„Avem doar jumătate din sângele necesar zilnic în spitale şi soluţia este dublarea numărului de donatori, precum şi frecvenţa donărilor. Tinerii au o frică mai mică de nou şi 40% dintre adolescenţi au contribuit, voluntar, deja, în ultimii trei ani de crize de pandemie şi refugiaţi. Sperăm să declanşăm la această vârstă, mai apropiată de idealuri, un comportament civic de donatori care să ţină toată viaţa şi poate să declanşeze comportamente civice şi la părinţii lor şi în grupul social. Am învăţat din experienţa SUA, Canada şi UK, care au deja această posibilitate de donare, şi ne-am consultat şi cu Federaţia Patronală a Cabinetelor Medicilor de Familie, care pot deveni vectori de mobilizare pentru donare în general şi sfătuitori buni pentru ei”, precizează Oana Ţoiu, deputat USR.

Proiectul propune completarea Legii nr. 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină, donarea de sânge şi componente sanguine de origine umană în conformitate cu prevederile Directivei 2004/33/CE a Comisiei din 22 martie 2004, de punere în aplicare a Directivei 2002/98/CE a Parlamentului European şi a Consiliului în ceea ce priveşte anumite cerinţe tehnice pentru sânge şi componente sanguine.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/11/hepta-1909583.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/11/hepta-1909583-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Proiectul USR permite şi tinerilor care au împlinit 17 ani să doneze sânge, cu acordul scris al părinţilor sau al tutorelui legal şi cu întrunirea tuturor condiţiilor de eligibilitate medicală. „Am toată convingerea că...