Riscul de a contracta o infecţie oculară rară, care pune în pericol vederea, creşte de aproape patru ori în cazul utilizatorilor de lentile de contact reutilizabile, în comparaţie cu cei care poartă lentile de unică folosinţă zilnice, potrivit unei noi cercetări.

Cheratita acanthamoeba (AK) este un tip de infecţie a corneei şi este o afecţiune care are ca rezultat inflamarea corneei – stratul exterior transparent şi protector al ochiului.

Mai mult de 200 de pacienţi ai spitalului au completat un sondaj, inclusiv 83 de persoane cu AK şi 122 care au frecventat clinicile de oftalmologie cu alte afecţiuni.

 

Cercetătorii au descoperit că persoanele care purtau lentile de contact moi reutilizabile – cum ar fi cele lunare – aveau de 3,8 ori mai multe şanse de a dezvolta AK, comparativ cu persoanele care purtau lentile de unică folosinţă, zilnice, potrivit SkyNews.

 

Duşul cu lentile a crescut şansele de AK de 3,3 ori, în timp ce purtarea lentilelor peste noapte a crescut şansele de 3,9 ori.

 

Cercetătorii estimează că 30-62% din cazurile de afecţiune din Marea Britanie şi, potenţial, din multe alte ţări, ar putea fi prevenite dacă oamenii ar trece de la lentile reutilizabile la lentile de unică folosinţă.

 

Aceştia au sugerat că oamenii ar trebui să evite să poarte lentilele în timp ce înoată sau la duş şi că ambalajele ar trebui să includă autocolante cu menţiunea “fără contact cu apa”.

 

În timp ce pierderea vederii din cauza infecţiei este neobişnuită, Acanthamoeba, deşi este o cauză rară, este una dintre cele mai grave şi este responsabilă pentru aproximativ jumătate dintre utilizatorii de lentile de contact care dezvoltă pierderea vederii după cheratită.

 

Aproximativ 90% din cazurile de AK sunt asociate cu riscuri evitabile, deşi infecţia rămâne rară, afectând mai puţin de unul din 20.000 de purtători de lentile de contact pe an în Marea Britanie.

 

Cei mai grav afectaţi pacienţi – un sfert din total – ajung să aibă mai puţin de 25% din vedere sau devin orbi.

 

În general, 25% dintre persoanele afectate au nevoie de transplanturi de cornee pentru a trata boala sau pentru a restabili vederea, sugerează studiul.

 

Autorul principal al studiului, profesorul John Dart, a declarat: „În ultimii ani, am observat o creştere a cheratitei Acanthamoeba în Marea Britanie şi în Europa şi, deşi infecţia este încă rară, poate fi prevenită şi justifică un răspuns de sănătate publică. Lentilele de contact sunt, în general, foarte sigure, dar sunt asociate cu un mic risc de cheratită microbiană, cel mai frecvent cauzată de bacterii, şi care este singura complicaţie care pune în pericol vederea în urma utilizării lor”.

 

„Având în vedere că aproximativ 300 de milioane de persoane din întreaga lume poartă lentile de contact, este important ca oamenii să ştie cum să îşi reducă la minimum riscurile de a dezvolta cheratită”.

 

Studiul, publicat în Ophthalmology, a fost finanţat de Fight for Sight, NIHR Moorfields Biomedical Research Centre şi Moorfields Eye Charity.

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/lentile-de-contact-afp.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/lentile-de-contact-afp-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Riscul de a contracta o infecţie oculară rară, care pune în pericol vederea, creşte de aproape patru ori în cazul utilizatorilor de lentile de contact reutilizabile, în comparaţie cu cei care poartă lentile de unică folosinţă zilnice, potrivit unei noi cercetări. ...