UPDATE 13:00 -Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Putin trebuie să oprească jocurile sale nucleare periculoase

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat miercuri că Putin joacă un „joc nuclear foarte periculos”, iar comunitatea internaţională trebuie să-l oblige să oprească „un astfel de comportament nesăbuit”.

„El foloseşte elementul nuclear ca parte a politicii sale teroriste şi acest lucru este inacceptabil”, a spus oficialul UE.

Potrivit lui Stano, toate declaraţiile recente ale lui Putin şi decizia sa de a-şi mobiliza parţial cetăţenii sunt un semn de disperare şi o cale spre escaladare în continuare.

„Aceasta este o altă dovadă că Putin nu este interesat de pace, îl interesează doar să pedaleze în continuare agresiunea”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă a reprezentanţilor Comisiei Europene.

El a mai spus că Europa nu va recunoaşte niciodată rezultatele referendumurilor false, ilegitime, planificate în teritoriile ucrainene aflate sub ocupaţie.

 

UPDATE 12:00 

 • Shoygu a dat instrucţiuni pentru a începe punerea în aplicare a decretului lui Putin privind mobilizarea parţială, a anunţat Ministerul rus al Apărării
 • Peskov: Preşedintele a zburat acum spre Veliky Novgorod. Acolo, Putin se va întâlni cu lideri ai şcolilor de inginerie avansată. Preşedintele va participa, de asemenea, la un eveniment de gală pentru a marca cea de-a 1160-a aniversare a statului rus.

 

REACTII POLONIA/ Putin va „încerca să distrugă” Ucraina – premierul polonez

Reacţia încă se revarsă din partea puterilor globale după decizia preşedintelui rus Vladimir Putin de a mobiliza „parţial” trupele.

Cel mai recent vine de la premierul polonez Mateusz Morawiecki, care a spus că Rusia va încerca să distrugă Ucraina şi să-i schimbe graniţele.

„Vom face tot ce putem cu aliaţii noştri, pentru ca NATO să sprijine şi mai mult Ucraina, astfel încât să se poată apăra”, a spus el.

Domnul Morawiecki a cerut mai mult ajutor pentru Kiev din partea aliaţilor occidentali.

 

 

Peskov: Cine va primi o amânare a mobilizării parţiale va fi stabilit de guvern cât mai curând posibil

Peskov, despre o posibilă conversaţie Putin-Macron: Nu există încă formate de comunicare convenite, dar acestea ar putea apărea în curând

“Aeroflot a negat rapoartele despre solicitarea certificatelor de înrolare militară de la bărbaţi: Companiile aeriene ale grupului funcţionează normal, nu există restricţii la vânzarea de bilete

Peskov: Kremlinul nu ştie deocamdată dacă administraţia prezidenţială va fi supusă unei amânări parţiale a mobilizării similare cu cea a parlamentarilor

 

 

▪️CCE LNR a aprobat procedura de desfăşurare a referendumului privind aderarea la Federaţia Rusă;

▪️ Secţiile de votare pentru referendumul privind apartenenţa la Federaţia Rusă au fost amenajate pe întreg teritoriul LNR, în total 461;

▪️În Rusia au fost înfiinţate 181 de secţii de votare pentru ca locuitorii LNR să voteze la referendum;

▪️ Observatori străini vor lucra în LNR pentru referendumul privind aderarea republicii la Rusia.

▪️În teritoriile eliberate ale Republicii Populare Luhansk, se va putea vota la referendum folosind un paşaport LNR sau un paşaport ucrainean;

Pe lângă poliţie, miliţia populară a republicii va asigura securitatea în timpul referendumului în LNR.

 

Activiştii îi invită pe cetăţeni să se adune la 21 septembrie, la ora 19.00, în centrul oraşelor lor.

“Mii de bărbaţi ruşi – taţii, fraţii şi soţii noştri – vor fi aruncaţi în maşina de tocat carne a războiului. Pentru ce vor muri? Pentru ce vor vărsa lacrimi mamele şi copiii?”, a spus mişcarea într-un comunicat.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ţinut miercuri dimineaţă un discurs televizat către naţiune şi a anunţat o mobilizare parţială în ţară. Acesta a semnat deja decretul. “Activităţile de mobilizare vor începe astăzi”, a declarat Putin, prezentând evaluarea sa asupra situaţiei militare din Ucraina şi promiţând sprijin pentru “referendumuri” în teritoriile aflate sub control. La rândul său, ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că Rusia are “o rezervă uriaşă de mobilizare”. Există planuri de a mobiliza 300.000 de persoane în rezervă.

 

Vicecancelarul german Habek: O mobilizare parţială în Rusia este o mişcare proastă şi greşită care va duce la escaladarea conflictului din Ucraina. Vom evalua acest lucru din perspectiva politicilor şi vom discuta despre cum să răspundem la această situaţie.

Reuters raportează că Letonia, membru al Uniunii Europene, care se învecinează cu Rusia, a declarat că nu va oferi refugiu niciunui rus care fuge de mobilizarea trupelor de la Moscova. Ministrul de Externe leton, Edgars Rinkevics, a făcut anunţul într-un tweet miercuri, invocând preocupări de securitate.

 

Bridget Brink, ambasadorul SUA în Ucraina, a declarat că Rusia a dat dovadă de slăbiciune anunţând o mobilizare a rezervelor sale militare şi stabilind referendumuri în teritoriile ocupate de Rusia din Ucraina, relatează Reuters.

„Referendumurile şi mobilizarea simulate sunt semne de slăbiciune, de eşec al Rusiei”, a spus Brink pe Twitter. „Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţia Rusiei privind pretinsul teritoriu ucrainean anexat”.

 

Papa condamnă „sălbăticia” în Ucraina

Papa Francisc a spus în această dimineaţă că Ucraina este „martirizată” – după ce Vladimir Putin a confirmat că rezervele ruseşti vor fi mobilizate astăzi.

Pontiful nu l-a numit pe Putin sau Rusia, ci a condamnat „sălbăticia, monstruozităţile şi tortura” care se desfăşoară în Ucraina.

Papa Francisc a vorbit la audienţa generală săptămânală la Vatican.

 

Mobilizarea este „semnul de panică” – premierul olandez

Cel mai recent dintr-o serie de lideri mondiali care au răspuns la mobilizarea „parţială” a lui Vladimir Putin în această dimineaţă este premierul olandez Mark Rutte. El spune că mişcarea este un semn clar de panică la Kremlin, în urma unei serii de câştiguri ucrainene în nord-estul ţării.

Rutte a adăugat că declaraţia lui Putin nu ar trebui să fie considerată o ameninţare directă de război total cu Occidentul.„Mobilizarea, care solicită referendumuri în Doneţk, este totul un semn de panică”, a spus el. „Retorica lui despre armele nucleare este ceva ce am auzit de multe ori înainte şi ne lasă rece.

“Totul face parte din retorica pe care o cunoaştem. Aş sfătui să rămânem calmi.”

 

Vitali Klitschko , primarul Kievului, a postat pe Telegram răspunsul său la cuvintele lui Vladimir Putin în această dimineaţă.

El scrie:Mobilizarea şi ameninţările nucleare anunţate de Putin nu îl vor ajuta pe agresor în încercarea sa de a cuceri şi distruge Ucraina şi ucrainenii. Tiranul a lansat în sfârşit procesele care îl vor îngropa în ţara sa. Şi lumea civilizată trebuie să înţeleagă în sfârşit că răul trebuie eradicat de la rădăcini şi să nu vorbească despre nişte „negocieri de pace” iluzorii.

 

Secretarul Apărării din Marea Britanie: mobilizarea parţială a lui Putin „O admitere ca invazia eşuează”

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a emis o declaraţie ca răspuns la discursul lui Vladimir Putin în această dimineaţă. Ministrul conservator a spus: Încălcarea de către preşedintele Putin a propriilor promisiuni de a nu mobiliza părţi ale populaţiei şi anexarea ilegală a unor părţi ale Ucrainei sunt o recunoaştere a faptului că invazia sa eşuează.

El şi ministrul său al Apărării şi-au trimis la moarte zeci de mii de proprii cetăţeni, prost echipaţi şi prost conduşi. Nici o cantitate de ameninţări şi propagandă nu poate ascunde faptul că Ucraina câştigă acest război, comunitatea internaţională este unită şi Rusia devine un paria global.

Mitingurile sunt anunţate pentru astăzi, ora 19.00, în centrul tuturor oraşelor ruseşti.

Bursa din Moscova consemnează scăderi ale principalelor companii listate. Anunţurile făcute de Putin şi de Shoigu duc la vale averile oligarhilor.

 

 

Anchetatorii percheziţionează vilele miliardarului Alisher Usmanov din Germania, de pe malul lacului Tegernsee.

Usmanov, considerat unul dintre cei mai bogaţi ruşi şi un prieten al lui Putin, este acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani. Usmanov are legături şi cu regimul separatist de la Tiraspol, din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.(DER SPIEGEL)

Putin anunţă referendumuri în Zaporojie, Lugansk, Herson şi Doneţk pentru a fi anexate oficial de Federaţia Rusă.

Aminteşte că Rusia are arme nucleare mai performante decât Occidentul, aşă că, dacă integritatea federaţiei va fi pusă în pericol, va acţiona, şi că nu glumeşte.  

 

 

UPDATE 5:12 -UE respinge referendumurile planificate în zonele Ucrainei controlate de ruşi ca fiind ilegitime.

Şeful UE pentru Afaceri Externe Josep Borrell a declarat într-o declaraţie din 20 septembrie că încercarea Rusiei de a-şi legitima controlul militar ilegal asupra teritoriilor ucrainene ocupate şi de a schimba forţat graniţele Ucrainei este o încălcare clară a Cartei ONU şi a independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei.

UPDATE 4:57 -Armata Ucrainei înfrânge 151 de trupe ruseşti în sudul Ucrainei 

Comandamentul Operaţional „Sud” al Ucrainei a raportat că forţele ucrainene au distrus şi şapte tancuri, 19 vehicule blindate şi militare, patru obuziere Msta-S şi Msta-B, două obuziere autopropulsate Akatsiya şi patru instalaţii de artilerie autopropulsată.

UPDATE 3:40 -Primar: Rusia lansează rachete asupra Harkivului.

Primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a raportat că o rachetă rusă a lovit clădiri înalte din districtul Kholodnohirskyi peste noapte, pe 21 septembrie. Terekhov a declarat că salvatorii lucrează la faţa locului. Nu există informaţii despre victime momentan.

UPDATE 2:50-Forţele ruse bombardează şapte comunităţi din regiunea Sumy.

Guvernatorul regiunii Sumi, Dmytro Zhyvytskyi, a raportat că forţele ruse au bombardat comunităţile Shalyhyne, Velyka Pysarivka, Krasnopillia, Esman, Yunakivka, Nova Sloboda şi Bilopillia, distrugând proprietăţile private şi ucigând capre şi găini. Nu au fost raportate victime.

UPDATE 1:34-Forţele aeriene au doborât două drone ruseşti în regiunea Herson.

Comandamentul aerian de „Sud” al Ucrainei a raportat că soldaţii lor au distrus două vehicule aeriene fără pilot pe 20 septembrie.

UPDATE 1:23 – Google: ruşii vor să fuga din ţară în caz de mobilizare generală

Potrivit datelor de la Google Trends, căutarea pentru a fugi din ţară a devenit foarte populară în Rusia pe 20 septembrie după ce Kremlinul şi împuterniciţii săi au anunţat planuri de a anexa teritoriile ocupate în Ucraina. Planurile de anexare au coincis, de asemenea, cu speculaţiile că mobilizarea va fi anunţată în urma adoptării de către parlamentul rus a pedepselor mai stricte pentru dezertori în timpul mobilizării şi a legii marţiale. Se aşteaptă ca dictatorul rus Vladimir Putin să facă o declaraţie despre aceste chestiuni pe 21 septembrie.

UPDATE 1:13 –ONU: 14.532 de victime civile în Ucraina din cauza războiului Rusiei

Până la 18 septembrie, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puţin 5.916 de civili şi a rănit cel puţin 8.616, conform statisticilor ONU. Agenţia pentru drepturile omului a ONU consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari deoarece informaţiile din unele locuri, inclusiv Mariupol, Izium, Lysychansk, Popasna şi Sievierodonetsk, încă întârzie să sosească, iar multe rapoarte privind victimele civile trebuie încă confirmate.

 

UE condamnă planurile Rusiei de a organiza referendumuri în anumite regiuni ale Ucrainei

“Rusia, conducerea sa politică şi toţi cei implicaţi în aceste “referendumuri” şi în alte încălcări ale dreptului internaţional în Ucraina vor fi traşi la răspundere, iar măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei vor fi luate în considerare”, a spus el.

Borrell a declarat că voturile de la referendumuri nu pot fi considerate “ca fiind expresia liberă a voinţei poporului” din aceste regiuni.

Macron cataloghează invazia Ucrainei drept o întoarcere la “imperialism”

Preşedintele francez a declarat în faţa ONU că invazia Rusiei în Ucraina aminteşte de o epocă anterioară a imperialismului.

“La ceea ce am asistat de la 24 februarie este o întoarcere la epoca imperialismului şi a coloniilor. Franţa refuză acest lucru şi va lucra cu perseverenţă pentru pace”, a declarat Macron în faţa Adunării Generale a ONU, potrivit Al Jazeera.

Putin va susţine un discurs important

Liderul rus va susţine un discurs rar adresat naţiunii. Ultima dată când a ţinut un discurs în direct a fost pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina.

Liderii separatişti din patru zone din Ucraina ocupate de forţele ruse – Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie – şi-au anunţat marţi intenţia de a organiza referendumuri între 23 şi 27 septembrie privind aderarea la Federaţia Rusă.

 • Separatiştii din Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie organizează referendumuri pentru alipirea la Rusia
 • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat într-un interviu acordat PBS la New York că Rusia ar trebui să returneze teritoriile ocupate Ucrainei
 • Premierul britanic Liz Truss a anunţat sprijin militar suplimentar de miliarde de dolari pentru Ucraina înainte de dezbaterea generală a ONU
 • 10 ani de închisoare pentru militarii ruşi care dezertează şi lucrătorii care absentează de la muncă
 • Zelenski spune că ruşii “intră în panică în mod palpabil”
 • Grupul Wagner încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori pentru război
 • Lavrov îndeamnă la “contacte suplimentare” pentru a rezolva problemele globale
 • Forţele armate ucrainene au recâştigat controlul asupra satului Bilohorivka, pregătindu-se să recucerească întreaga provincie Luhansk de la ocupanţii ruşi, a declarat guvernatorul Serhiy Haidai. Satul se află la 10 km vest de oraşul Lysychansk, care a căzut în mâinile Rusiei după săptămâni de lupte în iulie.
 • Creşterea capacităţii ucrainene de atac cu rază lungă de acţiune a Ucrainei a forţat probabil flota rusă a Mării Negre să mute unele dintre submarinele sale din portul Sevastopol din Crimeea în sudul Rusiei, a declarat marţi armata britanică.
 • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că anchetatorii au descoperit noi dovezi ale torturii folosite împotriva unor soldaţi îngropaţi lângă Izium, în Harkov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/hepta-6616684.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/hepta-6616684-300x300.jpgrootstireaUncategorised
  UPDATE 13:00 -Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene: Putin trebuie să oprească jocurile sale nucleare periculoase Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Peter Stano, a declarat miercuri că Putin...