Klaus Iohannis a susţinut marţi, la New York, o alocuţiune în cadrul Global Food Security Summit, găzduit de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Şeful statului s-a referit la efectele războiului din Ucraina.

„Apreciez iniţiativa de care au dat dovadă Uniunea Europeană şi Statele Unite, care au făcut eforturi consistente pentru a contracara numeroasele consecinţe ale războiului brutal şi ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei. Alături de energie, alimentele sunt folosite de Rusia ca armă, cu consecinţe la scară globală, în special pentru partenerii noştri africani. Securitatea alimentară trebuie să rămână prioritară pe agenda internaţională, mai ales în sensul găsirii unor soluţii concrete. România face deja acest lucru”, a spus Iohannis în discursul său.

Klaus Iohannis s-a referit şi la măsurile pe care le-a luat România de la începutul războiului.

„Practic, ca stat membru al NATO şi UE cu cea mai lungă graniţă cu Ucraina, România a fost în prima linie a răspunsului la criza multidimensională cauzată de agresiunea Rusiei. Pe lângă sprijinirea a peste 2,3 milioane de refugiaţi ucraineni care ne-au trecut frontiera şi acordarea de ajutoare umanitare semnificative, o componentă cheie a susţinerii hotărâte şi responsabile a României pentru Ucraina a fost facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene. De la începutul invaziei, Portul românesc Constanţa, de la Marea Neagră, şi porturile noastre de la Dunăre au devenit principale porţi de acces pentru exportul de cereale ucrainene în străinătate. Peste 4 milioane de tone de cereale au tranzitat deja România, reprezentând 60% din cerealele exportate de Ucraina. Pentru a face posibil acest lucru, România a accelerat tranzitul către diferite părţi ale lumii”, a mai spus Klaus Iohannis.

În finalul discursului său de la ONU, preşedintele a făcut apel la unitatea comunităţii internaţionale prin susţinerea unor iniţiative precum Summitul privind securitatea alimentară de la New York.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/fdh5xxbxoaamcl4.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/09/fdh5xxbxoaamcl4-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Klaus Iohannis a susţinut marţi, la New York, o alocuţiune în cadrul Global Food Security Summit, găzduit de Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii în cadrul celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei...