Santa Marta sabrewing, o pasăre colibri de mari dimensiuni care se găseşte doar în munţii Sierra Nevada de Santa Marta din Columbia, a fost văzută ultima dată în 2010, iar oamenii de ştiinţă s-au temut că specia ar putea dispărea, deoarece pădurile tropicale în care trăia au fost în mare parte defrişate pentru agricultură.

Yurgen Vega, care a observat pasărea colibri în timp ce lucra cu organizaţiile de conservare Selva, ProCAT Colombia şi World Parrot Trust pentru a studia păsările endemice din Sierra Nevada de Santa Marta, a declarat că s-a simţit “copleşit de emoţie” când a văzut pasărea.

 

Observarea a fost o surpriză totală”, a spus el. „Când am văzut pentru prima dată colibriul, m-am gândit imediat la sabre de Santa Marta. Nu mi-a venit să cred că mă aştepta acolo ca să scot aparatul foto şi să încep să fotografiez. Eram aproape convins că este specia, dar pentru că mă simţeam atât de copleşit de emoţie, am preferat să fiu precaut; ar fi putut fi vorba de sabreul Lazuline, care este adesea confundat cu sabre de Santa Marta. Dar, odată ce am văzut imaginile, am ştiut că este adevărat”.

 

Santa Marta sabrewing este inclus pe lista roşie a speciilor ameninţate de IUCN ca fiind în pericol critic de dispariţie şi figurează în Top 10 “most wanted” în cadrul organizaţiei de conservare Re:wild’s Search for Lost Birds, un efort mondial de a găsi speciile care nu au mai fost văzute de mai bine de 10 ani. Pasărea este atât de rară şi de evazivă, încât John C. Mittermeier, directorul departamentului de informare privind speciile ameninţate de la American Bird Conservancy, a comparat observarea ei cu “a vedea o fantomă”.

 

Pasărea colibri pe care Vega a văzut-o era un mascul, identificat după penele sale de culoare verde smarald, gâtul albastru strălucitor şi ciocul negru curbat. Acesta era cocoţat pe o creangă, vocalizând şi cântând, comportament despre care oamenii de ştiinţă cred că este asociat cu curtarea şi apărarea teritoriului.

 

Sierra Nevada de Santa Marta, în nordul Columbiei, găzduieşte o bogăţie de animale sălbatice, inclusiv 24 de specii de păsări care nu se găsesc nicăieri altundeva. Însă oamenii de ştiinţă estimează că doar 15% din pădurea munţilor este intactă. Se speră că observarea surprinzătoare a sabrelor de Santa Marta va contribui la protejarea habitatului rămas, în beneficiul multor specii diferite care se găsesc acolo.

 

Această descoperire confirmă faptul că ştim încă foarte puţine lucruri despre multe dintre cele mai vulnerabile şi rare specii de acolo şi este imperativ să investim mai mult pentru a le înţelege mai bine“, a declarat Esteban Botero-Delgadillo, director al departamentului ştiinţific de conservare din cadrul Selva: Research for Conservation in the Neotropics. „Cunoştinţele sunt cele care determină acţiunea şi schimbarea, nu este posibil să conservăm ceea ce nu înţelegem”.

 

„Următorul pas este să mergem acolo şi să căutăm populaţii stabile ale acestei specii, încercând să înţelegem mai bine unde se întâlneşte şi care sunt cele mai critice ameninţări in situ. Desigur, acest lucru trebuie să implice oameni din comunităţile locale şi autorităţile locale şi regionale de mediu, astfel încât să putem începe împreună un program de cercetare şi conservare care să aibă un impact real”.

 

 

 

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/08/fzahcpvxeaacvto.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/08/fzahcpvxeaacvto-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Santa Marta sabrewing, o pasăre colibri de mari dimensiuni care se găseşte doar în munţii Sierra Nevada de Santa Marta din Columbia, a fost văzută ultima dată în 2010, iar oamenii de ştiinţă s-au temut că specia ar putea dispărea, deoarece pădurile tropicale în...