UPDATE 12:00 -SUA îl convoacă pe ambasadorul chinez la Casa Albă pentru reproşuri

Washington Post transmite că ambasadorul Chinei în SUA a fost convocat la Casa Albă.

Yasmeen Abutaleb scrie:

 

“După acţiunile Chinei din cursul nopţii, l-am convocat pe ambasadorul Qin Gang la Casa Albă pentru a face demersuri în legătură cu acţiunile provocatoare ale RPC”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, într-o declaraţie furnizată Washington Post.

 

“Am condamnat acţiunile militare ale RPC, care sunt iresponsabile şi în contradicţie cu obiectivul nostru de lungă durată de a menţine pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”. Un demers este un protest depus pe canale diplomatice.

 

Ieri, Washington Post a publicat un articol de opinie scris de ambasador, în care a prezentat punctul de vedere al Chinei cu privire la escaladarea disputei. În articolul intitulat “De ce se opune China vizitei lui Pelosi în Taiwan”, Qin Gang a scris:  

 

Când China şi Statele Unite au stabilit relaţii diplomatice la 1 ianuarie 1979, Statele Unite au recunoscut în comunicatul comun cu China că guvernul Republicii Populare Chineze este singurul guvern legal al Chinei. Au trecut patru decenii de atunci, iar Statele Unite s-au angajat de mult timp să nu dezvolte relaţii oficiale cu Taiwanul.

 

În ordinea succesiunii, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, este al treilea cel mai înalt oficial din guvernul SUA. Călătorind cu un avion militar, Pelosi a efectuat săptămâna aceasta o “vizită oficială în Taiwan” de profil înalt, aşa cum a descris-o biroul său în declaraţia de sosire, şi a primit un tratament de protocol complet din partea autorităţilor Partidului Democrat Progresist din Taiwan, care nu fac un secret din urmărirea independenţei în platforma partidului lor. O astfel de vizită a încălcat în mod deschis angajamentul Americii de a nu dezvolta relaţii oficiale cu Taiwanul.

 

Această poziţie este contestată. Ieri, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că China nu are niciun motiv să reacţioneze exagerat, deoarece “SUA şi alţi aliaţi ai NATO au efectuat vizite cu oficiali de rang înalt în Taiwan în mod regulat de-a lungul anilor”.

În 4 august, la un dineu diplomatic la care au participat miniştrii de externe ai Statelor Unite, Japoniei şi Rusiei, ministrul chinez de externe Wang Yi a plecat mai devreme la scurt timp după sosire. China nu a dat nicio explicaţie.

 

UPDATE 11:00-China anunţă sancţiuni împotriva lui Pelosi din cauza vizitei în Taiwan

Guvernul Chinei a anunţat sancţiuni împotriva lui Nancy Pelosi şi a rudelor sale directe, ca răspuns la “acţiunile vicioase şi provocatoare” prin plecarea în Taiwan, a anunţat presa de stat

Potrivit CGTN, Pelosi a insistat să meargă în Taiwan fără să ţină cont de preocupările serioase şi de opoziţia fermă a Chinei, interferând grav în afacerile interne ale Chinei, subminând grav suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei, călcând în picioare grav principiul “o singură Chină” şi ameninţând grav pacea şi stabilitatea strâmtorii Taiwan. Ca răspuns la acţiunile vicioase şi provocatoare ale lui Pelosi, China a decis să impună sancţiuni împotriva lui Pelosi şi a familiei sale apropiate, în conformitate cu legile relevante ale Republicii Populare Chineze.

China nu a specificat încă sancţiunile în mod public.

 

UPDATE 04:00 Su Tseng-chang: Vecinul diabolic al Taiwanului îşi arată puterea la uşa noastră

„China distruge în mod arbitrar calea navigabilă cea mai frecvent utilizată din lume cu exerciţii militare”, a declarat premierul taiwanez Su Tseng-chang.

 

Acţiunile Chinei sunt condamnate de ţările vecine şi de lume.

UPDATE 03:00

Portavionul USS Ronald Reagan al marinei americane s-a retras după ce armata Beijingului a stabilit un poligon de tragere în estul Taiwanului.

UPDATE 02:00 Fostul ambasador chinez în Marea Britanie, Liu Xiaoming, acuză ţările G7 de inacţiune

„Dacă ţărilor G7 le pasă cu adevărat de pace şi stabilitate în strâmtoarea Taiwan, ar fi trebuit să îndemne SUA mai devreme să nu facă o provocare atât de periculoasă, nesăbuită şi iresponsabilă împotriva Chinei. Înainte de vizita lui Pelosi, acele ţări au tăcut”, a comentat Liu pe Twitter.

UPDATE 01:00 Statele Unite avertizează China: Orice greşeală poate duce la conflict

Statele Unite au condamnat lansarea de către China a 11 rachete balistice în jurul Taiwanului în timpul exerciţiilor militare majore ca o reacţie exagerată la vizita lui Nancy Pelosi pe insulă. Washingtonul a cerut Beijingului să reducă imediat tensiunile.

„China a ales să reacţioneze exagerat şi să folosească vizita reprezentantului nostru drept pretext pentru a-şi creşte activitatea militară în regiune. Orice acţiune nesăbuită poate duce la conflict. Facem un apel la calm din partea administraţiei de la Beijing”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby.

UPDATE 00:00 Premierul Japoniei: Rachetele chinezeşti atentează la securitatea noastră naţională

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a condamnat lansarea de rachete balistice de către China, după ce cinci dintre acestea au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei în timpul exerciţiilor militare desfăşurate în jurul Taiwanului.

Kishida este îngrijorat de evoluţia evenimentelor şi afirmă că astfel de acţiuni reprezintă „o problemă gravă care afectează securitatea noastră naţională şi siguranţa cetăţenilor noştri”.

Rezumatul zilei

  • China iniţiază exerciţii militare de proporţii în strâmtoarea Taiwan după vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan
  • China acuză SUA de incitare la conflict prin schimbarea statutului insulei
  • Rachete lansate de chinezi în cadrul exerciţiilor de intimidare au aterizat în apele japoneze
  • Comunitatea internaţională a condamnat acţiunile Beijingului pe care le-a clasificat drept exacerbate
  • Administraţia de la Taipei susţine că armata sa îşi va apăra suveranitatea teritorială în caz de atac

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media – ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/08/dd85aef0-5285-4759-9f48-56ea9f69533d.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/08/dd85aef0-5285-4759-9f48-56ea9f69533d-300x300.jpgrootstireaUncategorised
UPDATE 12:00 -SUA îl convoacă pe ambasadorul chinez la Casa Albă pentru reproşuri Washington Post transmite că ambasadorul Chinei în SUA a fost convocat la Casa Albă. Yasmeen Abutaleb scrie:...