„Războiul ilegal şi nejustificat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a schimbat fundamental parametrii de securitate cu care lucram până în prezent. (…) Evenimentul pe care îl deschidem azi (joi – n.r.) este organizat la puţin timp de la încheierea Summit-ului NATO de la Madrid, unde s-au luat decizii istorice. Mă refer aici invitarea Suediei şi Finlandei să adere la Alianţă, întărirea capacităţii de apărare a Flancului Estic şi reflectarea, pentru prima dată, a Mării Negre într-un Concept Strategic al NATO”, a spus Marcel Ciolacu, prezent la deschiderea Forumului de Securitate de la Bucureşti.

El a anunţat că Parlamentul României va parcurge cu celeritate tot ce ţine de procesul de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO pentru cele state nordice.

„Chiar vom convoca o sesiune extraordinară a Parlamentului pe această temă pe care o vom anunţa în perioada următoare. De asemenea, trebuie să remarc anunţurile făcute de Statele Unite şi Franţa privind creşterea prezenţei militare în România. Suntem recunoscători aliaţilor noştri pentru această nouă confirmare a importanţei Parteneriatelor Strategice pe care le avem cu SUA şi Franţa. Prin reacţiile pe care le-am avut după declanşarea agresiunii Rusiei, România a reconfirmat rolul său de aliat de încredere pe Flancul Estic al NATO, dar şi statutul de partener strategic al SUA, şi, în acelaşi timp, de stat membru al Uniunii Europene, matur şi responsabil, implicat activ la Marea Neagră. Subliniez, totodată, importanţa consolidării sprijinului pentru partenerii vulnerabili, precum Republica Moldova (alături de Georgia şi Ucraina), în vederea creşterii rezilienţei acestora, prin adoptarea unor pachete consistente de sprijin. În pofida riscurilor de destabilizare la adresa statului, angajamentul Chişinăului în implementarea reformelor şi combaterea corupţiei reprezintă cheia primirii Republicii Moldova în familia europeană”, adaugă preşedintele Camerei Deputaţilor.

Ciolacu apreciază că prin formatele de cooperare regională pe care le-a propus şi dezvoltat România, cum ar fi Bucureşti 9 şi Iniţiativa celor Trei Mări, „şi-au dovedit eficienţa, contribuind la creşterea coeziunii regionale, la un răspuns comun mai ferm în faţa provocărilor menţionate şi, în acelaşi timp, generând dezvoltare şi favorizând creşterea prosperităţii”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/07/ciolacu-bucurie.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/07/ciolacu-bucurie-300x300.jpgrootstireaUncategorised
„Războiul ilegal şi nejustificat declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a schimbat fundamental parametrii de securitate cu care lucram până în prezent. (...) Evenimentul pe care îl deschidem azi (joi - n.r.) este organizat la puţin...