UPDATE 15:30 Lavrov îl acuză pe Guterres: Prelungeşte criza alimentară

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a acuzat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că a prelungit criza alimentară respingând propunerile Moscovei privind exporturile de cereale. „Guterres încearcă să rezolve problemele exportului de cereale din porturile ucrainene fără a ţine cont de coridoarele pe care le anunţăm zilnic”, a spus Lavrov, într-un interviu acordat televiziunii publice din Belarus, „această situaţie creează probleme multor ţări în curs de dezvoltare”.

„Secretarul general al ONU, cu acţiunile sale, prelungeşte criza alimentară, făcând imposibilă trimiterea rapidă de cereale acolo. Este regretabil”, a continuat ministrul rus de Externe, care l-a atacat şi pe Guterres pentru că nu a luat în considerare ipoteza exportului de grâu ucrainean pe uscat prin Belarus, „o rută mai ieftină decât trecerea prin Polonia şi România”.

UPDATE 14:30 O capră contra unei armate. Cum a reuşit să declanşeze o capcană şi să rănească cel puţin 40 de militari ruşi 

UPDATE 12:00 Ruşii fac progrese în Donbas şi se apropie de Lisichansk 

 

UPDATE 9:00 Ruşii blochează porturile ucrainene şi pun mine în zonă

 

 

Acesta a spus că informaţia vine de la serviciile de informaţii şi că trupele au primit instrucţiuni să „blocheze efectiv porturile ucrainene Odesa şi Ochakiv”.

 

Totodată, sursele au confirmat că ruşii au montat mine în Marea Neagră. 

Un avion militar de marfă Ilyushin Il-76 s-a prăbuşit şi a luat foc în timp ce ateriza în apropiere de oraşul Ryazan din vestul Rusiei, vineri, ucigând trei dintre cele nouă persoane aflate la bord, a anunţat agenţia de presă Interfax.

Separat, agenţia de presă a citat Ministerul rus al Apărării care a declarat că avionul a suferit o defecţiune la motor în timp ce efectua un zbor de antrenament.

Premierul albanez Edi Rama a salutat joi posibilitatea ca Ucraina să se alăture ţării sale ca ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, dar a avertizat să nu îşi facă speranţe că va fi un proces rapid.

“Macedonia de Nord este candidată de 17 ani, dacă nu am pierdut numărătoarea, Albania de opt ani”, a declarat Rama la sosirea sa la un summit UE cu ţările din Balcanii de Vest. “Este un lucru bun să acordăm Ucrainei acest statut. Dar sper ca poporul ucrainean să nu-şi facă multe iluzii”.

Uniunea Europeană ar trebui să înceteze să mai adauge sancţiuni Rusiei pentru invazia sa în Ucraina şi, în schimb, să facă presiuni pentru o încetare a focului şi începerea negocierilor, a declarat joi un consilier de rang înalt al premierului ungar Viktor Orban.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, la 24 februarie, Uniunea Europeană, formată din 27 de ţări, a convenit asupra a şase pachete de sancţiuni care includ îngheţarea activelor şi interzicerea vizelor pentru oligarhii şi oficialii ruşi, controlul exporturilor, îngheţarea activelor băncilor centrale, deconectarea băncilor de la sistemul de mesagerie SWIFT şi interzicerea importurilor de cărbune şi petrol rusesc.

Cu toate acestea, Orban a declarat că UE ar trebui să îşi schimbe tactica.

“Am ajuns la un punct în care ne dăm seama că am urmat strategia timp de patru luni, avem unele realizări, dar dacă se continuă aşa, conform unei gândiri rezonabile, se va sfârşi într-un mod rău pentru Europa. Aşa că trebuie să ne gândim la ceva. Negocieri, încetarea focului, pace. Diplomaţie. Aceasta este soluţia noastră”, a spus Orban.

Vorbind în timpul unei scurte conferinţe de presă alături de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedintele Consiliului European Charles Michel, în urma deciziei UE de a acorda Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţară candidată la UE, ea a declarat că “toate ţările trebuie să îşi facă temele înainte de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare, dar sunt convinsă că toate vor acţiona cât mai rapid şi vor lucra cât mai mult posibil pentru a pune în aplicare reformele necesare”, potrivit CNN.

Ea a adăugat că decizia de astăzi întăreşte Ucraina şi Republica Moldova “în faţa agresiunii ruseşti şi întăreşte Uniunea Europeană, deoarece arată încă o dată lumii că Uniunea Europeană este unită şi puternică în faţa ameninţărilor externe”.

“Este un mesaj foarte puternic care este transmis. Un mesaj de unitate, de determinare în termeni politici”, a adăugat Charles Michel.

Într-un comunicat de presă după prima zi a summitului UE de două zile, Consiliul European a declarat: “Uniunea Europeană rămâne ferm angajată să ofere un sprijin militar suplimentar pentru a ajuta Ucraina să îşi exercite dreptul inerent de autoapărare împotriva agresiunii ruseşti şi să îşi apere integritatea teritorială şi suveranitatea. În acest scop, Consiliul European solicită Consiliului să lucreze rapid la o nouă creştere a sprijinului militar”.

Consiliul European a condamnat, de asemenea, “atacurile nediscriminatorii ale Rusiei împotriva civililor şi a infrastructurii civile”, adăugând că “dreptul umanitar internaţional, inclusiv în ceea ce priveşte tratamentul prizonierilor de război, trebuie respectat”.

Ştirea iniţială: Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat joi că decizia UE de a accepta Ucraina ca ţară candidată la aderare este o victorie şi a promis că nu se va opri până când nu va fi înfrântă Rusia şi nu va fi asigurată aderarea deplină, potrivit Reuters.

Liderii Uniunii Europene au acceptat oficial Ucraina ca ţară candidată la aderarea la blocul celor 27 de ţări, o mişcare geopolitică îndrăzneaţă, salutată de Ucraina şi de UE însăşi ca un moment istoric.

“Aceasta este o victorie”, a declarat un Zelenski zâmbitor într-un scurt videoclip postat pe canalul său de Instagram, menţionând că Ucraina a aşteptat acest moment timp de 30 de ani.

“Putem să învingem inamicul, să reconstruim Ucraina, să aderăm la UE şi apoi ne putem odihni”, a spus el cu voce joasă.

“Sau poate că nu ne vom odihni deloc, copiii noştri s-ar simţi ofensaţi. Dar, fără nicio îndoială, vom învinge”.

Andriy Yermak, şeful de cabinet al lui Zelenski, a declarat că Kievul va implementa rapid planul necesar pentru începerea negocierilor de aderare.

“Ucraina va fi în UE”, a scris el pe Twitter.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/7774979-ap-mediafax-foto-ap-george-ivanchenko.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/7774979-ap-mediafax-foto-ap-george-ivanchenko-300x300.jpgrootstireaUncategorised
UPDATE 15:30 Lavrov îl acuză pe Guterres: Prelungeşte criza alimentară Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, l-a acuzat pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres, că a prelungit criza alimentară respingând propunerile Moscovei privind...