Preşedintele rus Vladimir Putin, care a lansat ceea ce el numeşte o “operaţiune militară specială” în Ucraina pentru a eradica naziştii, va depune flori în onoarea celor morţi, scrie Reuters.

Guvernul ucrainean şi susţinătorii săi occidentali spun că Putin a folosit un pretext fals pentru a duce un război de agresiune neprovocat împotriva vecinului său.

Pentru a marca această aniversare, Ministerul rus al Apărării a publicat miercuri documente care datează de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial şi care ar fi arătat că Germania intenţiona să pretindă că armata sovietică bombarda biserici şi cimitire pentru a-şi justifica invazia.

“La fel ca în zilele noastre, în 1941, naziştii au pregătit în avans provocări pentru a discredita statul nostru”, a declarat ministrul rus al apărării.

Forţele ruse şi separatiştii din estul Ucrainei au făcut noi progrese marţi, împingând frontul spre oraşul Lysychansk, principalul bastion al forţelor ucrainene în Donbas.

În unele dintre cele mai sângeroase lupte văzute în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Rusia a făcut progrese lente în Donbas din aprilie, într-un conflict care a costat viaţa a mii de soldaţi de ambele părţi.

Unele dintre lupte s-au întins pe râul Siverskyi Donets, care se încolăceşte prin Donbas, cu forţele ruseşti în principal pe malul estic şi forţele ucrainene în principal pe cel vestic.

Dar se pare că trupele ucrainene, şi aproximativ 500 de civili,  încă rezistă la o uzină chimică din oraşul Severodoneţk, situat pe malul estic, în ciuda bombardamentelor intense de mai multe săptămâni.

Guvernatorul provinciei Luhansk, Serhiy Gaidai, a confirmat că Toshkivka, o aşezare de pe malul vestic, mai la sud, este acum controlată de forţele ruseşti. Acest lucru ar putea amplifica speranţele Moscovei de a izola Lysychansk de teritoriul deţinut de Ucraina.

Rodion Miroshnik, ambasadorul în Rusia al autointitulatei Republici Populare Luhansk, pro-Moscova, a declarat că forţele “se deplasează dinspre sud spre Lysychansk”, cu focuri de armă izbucnind în mai multe oraşe.

Ca represalii la sancţiunile occidentale, Rusia a început să pompeze volume reduse de gaze către Europa prin Ucraina.

Statele Uniunii Europene, de la Marea Baltică, în nord, până la Marea Adriatică, în sud, au schiţat măsuri pentru a face faţă unei crize de aprovizionare, după ce invazia a plasat energia în centrul unei bătălii economice între Moscova şi Occident.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/7437632-hepta-mediafax-foto-abacapress-hepta.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/7437632-hepta-mediafax-foto-abacapress-hepta-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele rus Vladimir Putin, care a lansat ceea ce el numeşte o 'operaţiune militară specială' în Ucraina pentru a eradica naziştii, va depune flori în onoarea celor morţi, scrie Reuters. Guvernul ucrainean şi susţinătorii...