Ministerul japonez al Apărării a declarat că forţele sale au observat cinci nave de război ruseşti, conduse de un distrugător antisubmarin, navigând prin strâmtoarea Tsushima, care separă Japonia de Coreea de Sud. Flotila de cinci nave ruseşti se află de o săptămână în apropierea insulelor japoneze, de la Hokkaido, în nord, până la Okinawa, în sud, a precizat ministerul într-un comunicat de presă.

Marţi, cel puţin două vapoare de război şi o navă de aprovizionare din China au fost observate în Insulele Izu, la aproximativ 500 de kilometri la sud de capitala Tokyo. Una dintre aceste nave părea să fie Lhasa, un distrugător de rachete ghidate Type 55 şi una dintre cele mai puternice nave de suprafaţă ale Chinei.

Ministerul a declarat că acel grup operează în apele din apropierea Japoniei din 12 iunie.

„Aceasta este o demonstraţie evidentă de forţă atât din partea Rusiei, cât şi a Chinei. Aceste activităţi reprezintă o îngrijorare majoră pentru Japonia. Nu în ultimul rând, urmărirea mişcărilor forţelor militare atât ruseşti, cât şi chinezeşti reprezintă o presiune asupra resurselor Forţelor de autoapărare ale Japoniei”, a declarat James Brown, profesor asociat de ştiinţe politice la Universitatea Temple din Tokyo, potrivit CNN.

Nu s-a spus dacă grupurile navale din Rusia şi China îşi coordonează acţiunile, aşa cum au făcut-o în octombrie anul trecut, când 10 nave de război au participat la exerciţii în care au înconjurat o mare parte din arhipelagul japonez.

Recent, în timp ce premierul japonez Fumio Kishida găzduia la Tokyo un summit al liderilor Statelor Unite, Australiei şi Indiei, forţele aeriene chinezeşti şi ruseşti au efectuat patrule aeriene comune deasupra Mării Japoniei, Mării Chinei de Est şi Oceanului Pacific de Vest. James Brown a declarat că găzduirea de către Kishida a acelui summit a fost doar unul dintre motivele pentru care Beijingul ar fi vrut să îşi arate nemulţumirea faţă de Tokyo.

„Beijingul a fost iritat de declaraţiile japoneze privind securitatea Taiwanului, pe care Partidul Comunist Chinez o consideră o chestiune internă”, a explicat Brown.

De fapt, tocmai la summitul de la Tokyo, preşedintele Joe Biden a declarat că Statele Unite vor interveni militar dacă China va încerca să cucerească Taiwanul prin forţă. Ulterior, Casa Albă a retras acest comentariu, dar SUA menţine o prezenţă militară puternică în Japonia, trupe care ar putea intra în joc în orice conflict legat de Taiwan.

Taiwanul şi China continentală au fost guvernate separat de când naţionaliştii învinşi s-au retras pe insulă la sfârşitul războiului civil chinez, în urmă cu peste 70 de ani. Însă Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, consideră insula autoguvernată ca făcând parte din teritoriul său, deşi nu a controlat-o niciodată. Beijingul nu a exclus recurgerea la forţa militară pentru a cuceri Taiwanul, iar Japonia vede conflictul din strâmtoarea Taiwan ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale.

Între timp, Moscova a fost iritată de sprijinul acordat de Tokyo Ucrainei după ce forţele ruseşti au invadat vecinul lor european în urmă cu aproape patru luni, a mai spus Brown. Acest sprijin a inclus impunerea de sancţiuni împotriva Moscovei şi expulzarea diplomaţilor ruşi.

„Prin urmare, Rusia doreşte să îşi folosească puterea militară pentru a intimida Japonia în speranţa că acest lucru va descuraja Tokyo să impună şi alte astfel de măsuri”, a adăugat Brown.

Totuşi, specialistul consideră că acţiunile navale din această săptămână ale Rusiei şi Chinei nu au părut a fi coordonate ceea ce reprezintă o veste bună pentru Tokyo.

„Coşmarul strategic al Japoniei este o alianţă autentică între Rusia şi China”, a precizat profesorul James Brown.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/nave-rusesti-afp.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/nave-rusesti-afp-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Ministerul japonez al Apărării a declarat că forţele sale au observat cinci nave de război ruseşti, conduse de un distrugător antisubmarin, navigând prin strâmtoarea Tsushima, care separă Japonia de Coreea de Sud. Flotila de cinci nave...