O licitaţie de trei săptămâni, care a început şi s-a încheiat în două date simbolice: 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, şi 20 iunie, Ziua Internaţională a Refugiaţilor, conform Naţiunilor Unite. Protagonist a fost jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2021, care a scos la licitaţie medalia primită la Oslo.

Licitaţia din New York, organizată de Heritage Auctions, a adus un record: medalia a fost vândută cu 103 milioane de dolari (aproximativ 93 de milioane de euro). Cumpărătorul este anonim. Încasările vor fi donate către Unicef , pentru a ajuta copiii strămutaţi de războiul din Ucraina.

Până în prezent, cea mai mare sumă plătită pentru o medalie cu Premiul Nobel a fost de aproximativ 5 milioane de dolari, plătită în 2014 pentru a cumpăra pe cea a lui James Watson, care a câştigat Premiul Nobel pentru Medicină în 1962 pentru descoperirile asupra structurii moleculare a ADN-ului împreună cu Francis Crick şi Maurice Wilkins.

„Speram la un mare răspuns de solidaritate, nu m-am aşteptat niciodată la această sumă incredibilă pentru medalia mea”, a comentat Muratov la finalul licitaţiei, citat de Time. Motivaţia pentru Premiul Nobel spunea că „de zeci de ani, Muratov a apărat libertatea de exprimare în Rusia în condiţii din ce în ce mai dificile”.

Dmitri Muratov a făcut parte dintr-un grup de jurnalişti care au fondat ziarul rus de investigaţii Novaya Gazeta în 1993, după căderea Uniunii Sovietice. Ziarul l-a criticat mereu pe preşedintele rus Vladimir Putin, denunţând corupţia oligarhilor ruşi şi încălcările drepturilor omului în Cecenia.

În redacţie a lucrat şi Anna Politkovskaya, ucisă tocmai pentru activitatea ei jurnalistică în 2006. Novaya Gazeta a fost nevoită să-şi suspende publicaţiile pe 28 martie, după strângerea lui Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/muratov.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/muratov-300x300.jpgrootstireaUncategorised
O licitaţie de trei săptămâni, care a început şi s-a încheiat în două date simbolice: 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, şi 20 iunie, Ziua Internaţională a Refugiaţilor, conform Naţiunilor Unite. Protagonist a fost jurnalistul rus...