Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat vineri Occidentul de aroganţă colonială şi de încercarea de a-i zdrobi ţara cu sancţiuni “stupide” care echivalează cu un “blitzkrieg” economic.

Putin a stârnit aplauzele sălii când şi-a reafirmat hotărârea de a continua “operaţiunea militară specială” din Ucraina, care a declanşat ceea ce el a spus că a fost un baraj “fără precedent” de sancţiuni economice occidentale, relatează Reuters.

Cabinetul ucrainean a decis să renunţe la călătoriile fără vize pentru ruşi, a confirmat premierul Denys Shmyhal.

Preşedintele Volodimir Zelenski a explicat pe Telegram că a sugerat această schimbare „pentru a contracara ameninţările fără precedent la adresa securităţii naţionale, suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale statului nostru”.

Zelenski a precizat că schimbarea va intra în vigoare la 1 iulie.

Ruşii şi ucrainenii poartă discuţii pentru o încetare temporară a focului care să permită evacuarea civililor refugiaţi în uzina Azot din Severodoneţk, anunţă CNN.

Părţile negociază încetarea focului, spune un oficial ucrainean.

Negocierile sunt în curs de desfăşurare pentru a permite evacuarea în siguranţă a sute de civili adăpostiţi la uzină chimică din Severodonetsk, a declarat şeful administraţiei militare pentru televiziunea ucraineană.

„Se negociază o încetare a focului şi un coridor, dar există o mulţime de provocări şi jocuri ruseşti”, a declarat Roman Vlasenko, care a mai spus că nu a fost implicat personal în discuţii.

UPDATE 14:40 Zelenski: astăzi este o zi istorică

„Astăzi este o zi cu adevărat istorică: Ucraina a simţit simultan sprijinul a patru state europene puternice. Şi în special sprijinul pentru mişcarea noastră către Uniunea Europeană”. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a scris pe Telegram, după recomandarea Comisiei către Consiliul UE de a acorda Ucrainei statutul de candidat la intrarea în Uniunea Europeană. „Apreciez opinia pozitivă a Comisiei Europene cu privire la statutul de candidat al Ucrainei. Acesta este un prim pas pe calea spre a deveni membru al UE, care ne va aduce cu siguranţă mai aproape de victorie”, a scris preşedintele ucrainean pe Twitter.

UPDATE 14:00 Guvernatorul regiunii ruse Kursk: sat distrus cu mortiere

Guvernatorul regiunii ruse Kursk, Roman Starovoit, a raportat bombardarea cu mortiere a satului Gordeevka din districtul Korenevsky, la graniţa cu Ucraina. „Astăzi, în jurul orei 5 dimineaţa, satul de graniţă Gordeevka din districtul Korenevsky a fost lovit de mortiere. Punctul de foc al inamicului a fost suprimat rapid, nu s-au înregistrat victime şi nu s-au înregistrat pagube semnificative”, a scris guvernatorul pe Telegram, adăugând că „situaţia este complet sub controlul grănicerilor noştri şi al militarilor”.

UPDATE 13:50 Moscova: Am ucis 1956 de mercenari din 6.956

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, 6.956 de „mercenari” şi specialişti militari din 64 de ţări ar fi ajuns să apere ţara: 1.956 ar fi fost ucişi în timp ce 1.779 ar fi plecat. Raportul a fost dat de reprezentantului oficial al Ministerului Apărării generalul-locotenent al Federaţiei Igor Konaşenkov din Rusia.

UPDATE 13:30 Macron: „Voi auzi pe Putin de fiecare dată când va fi nevoie”

Voi vorbi cu preşedintele rus Vladimir Putin „oricând va fi necesar”, a declarat preşedintele francez, Emmanuel Macron, intervievat de Bfmtv. Macron a fost criticat pentru contactele sale cu Putin în legătură cu războiul şi, la o întrebare pe această temă, a adăugat: „O voi face ori de câte ori va fi util. Discuţiile noastre cu Vladimir Putin au fost întotdeauna despre găsirea unei căi de pace, dar nu am negociat niciodată în numele ucrainenilor”.

UPDATE 13:10 Kremlinul: „Cei mai buni prieteni ai ruşilor? Noi înşine”

Kremlinul a precizat care sunt „cei mai buni prieteni” ai ţării, şi anume ruşii înşişi, pe care i-a invitat să fie „uniţi şi monolitici”. „Cei mai buni prieteni suntem noi înşine, trebuie să fim uniţi, ca un monolit. Aceasta este cheia pentru a merge înainte ”, spune purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

UPDATE 13:00 Moscova, sediul batalionului Azov din Harkov distrus

Guvernul de la Moscova a anunţat că forţele aeriene au distrus sediul batalionului ultranaţionalist ucrainean Azov. Operaţiunea, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul locotenent Igor Konaşenkov, a fost efectuată cu „rachete de înaltă precizie” în zona aşezării Pesochin din regiunea Harkov. Ministerul a făcut publică o listă lungă şi detaliată a operaţiunilor desfăşurate în ultimele ore, în care, însă, nu menţionează atacul, semnalat de marina ucraineană, asupra remorcherului Spasatel Vasily Bekh al flotei Mării Negre, care ar fi fost scufundat.

UPDATE 11:00 Atac la Harkov: case şi şcoală, distruse

Cel puţin 10 case particulare au fost avariate, iar o şcoală şi o clădire de apartamente au fost distruse în regiunea Harkov, a declarat  guvernatorul Oleh Siniehubov, pe Telegram, descriind atacurile drept „crime de război ale ocupanţilor ruşi”. „Luptele continuă pe linia de contact. În direcţia Harkov, inamicul a încercat să efectueze o patrulă luptând în zona Kochubeievka, dar a suferit pierderi şi s-a retras. În zona Izium, ocupanţii încearcă să continue ofensiva în direcţia Slaviansk. Apărătorii noştri resping toate atacurile inamicului”, scrie guvernatorul pe Telegram. Afirmaţiile nu pot fi verificate în mod independent.

UPDATE 10:30 Procurorul din Ucraina: 322 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei ruse

322 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei ruse a Ucrainei şi peste 581 au fost răniţi în confruntări, potrivit ultimei actualizări a Procuraturii Generale a Ucrainei, postată pe canalul Telegram, potrivit Ukrinform. „În 17 iunie, peste 900 de copii din Ucraina au fost victime ale agresiunii armate ruseşti. Potrivit datelor, 322 de copii au fost ucişi şi peste 581 au fost răniţi”, se arată în comunicat. Majoritatea victimelor sunt concentrate în regiunea Doneţk (301), în regiunea Harkov (170), în zona Kiev (116), Cernihiv (68), Lugansk (54), Herson (52), Mykolaiv (48 ), Zaporizhzhia (30) şi Sumi (17).

UPDATE 10:20 Putin a lucrat personal la discursul de la Petersburg, pe care îl va ţine astăzi

Preşedintele rus Vladimir Putin a lucrat personal la pregătirea discursului pe care îl va ţine în câteva ore la şedinţa plenară a Forumului Economic Internaţional de la Sankt Petersburg: un discurs, a anticipat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, care se va concentra pe economie şi pe cauzele crizei actuale. „Preşedintele însuşi este implicat personal în pregătiri, este foarte implicat în asta”,

UPDATE 10:00 Kiev: Propunerile ruseşti sunt o încercare de a ne înjunghia în spate

Toate propunerile de negociere ale Rusiei de a pune capăt războiului cu Ucraina sunt de fapt o modalitate de a „înşela lumea”, înainte de a „ne-a înjunghia în spate”: a declarat Mikhailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean Zelenski. Aceste iniţiative de reluare a negocierilor „sunt doar o încercare de a arunca fum pentru a acumula rezerve şi a relua ofensiva” împotriva Ucrainei, a insistat Podoliak, unul dintre participanţii din echipa ucraineană de negocieri la discuţiile eşuate cu Moscova.

UPDATE 09:40 Serviciile britanice: Moscova a pierdut deja războiul strategic

Rusia „a pierdut deja strategic” războiul din Ucraina, suferind pierderi grele şi consolidând NATO şi „nu va prelua niciodată controlul” asupra ţării. Aşa a spus Tony Radakin, şeful Apărării Regatului Unit, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Press Association. „Preşedintele Putin a folosit 25% din puterea armatei sale, pentru a aduna mici cuceriri teritoriale”, spune amiralul.

UPDATE 09:00 Kiev: pierderi semnificative ale Rusiei la Herson

Trupele ruse au suferit pierderi semnificative în regiunea Herson: a raportat pe pagina sa de Facebook Statul Major al Forţelor Armate Ucrainene. Potrivit Kievului, forţele aeriene ucrainene au atacat concentrările inamice din regiunile Herson, Kahovka şi Berislav.

UPDATE 08:30 Departamentul de Stat al SUA verifică fotografiile prizonierilor

Departamentul de Stat al SUA lucrează pentru a găsi confirmarea veridicităţii fotografiei publicate ieri pe Telegram de un blogger rus, Timofey Vasilyev, ca dovadă a capturarii de către forţele ruse la nord de Harkov, săptămâna trecută, a doi luptători americani. Acest lucru a fost declarat pentru CNN de mama unuia dintre cei doi, Bunny Druecke. În imaginea dezvăluită, cei doi se află în spatele unui camion militar rus: ei sunt Alexander John-Robert Drueke, 39 de ani, din Tuscaloosa, Alabama, şi Andy Tai Ngoc Huynh, 27 de ani, din Hartselle, Alabama. Fotografia îi arată pe cei doi bărbaţi uitându-se la aparatul de fotografiat, cu mâinile la spate. „Au spus că există o fotografie care circulă în presa rusă. Şi lucrează din greu pentru a verifica acest lucru ”, a spus Bunny Drueke, adăugând: „Suntem foarte încrezători”.

UPDATE 08:00 Biserica Ortodoxă Rusă: Sancţiunile Marii Britanii asupra lui Kirill sunt absurde

Biserica Ortodoxă Rusă a calificat de „absurde” sancţiunile împotriva liderului său, Patriarhul Kirill, impuse de Marea Britanie pentru sprijinul său pentru intervenţia militară a Moscovei în Ucraina, scrie BBC. „Încercările de a intimida primatul Bisericii Ruse cu ceva sau de a-l forţa să renunţe la opiniile sale sunt lipsite de sens, absurde şi nepromiţătoare”, a scris purtătorul de cuvânt al bisericii, Vladimir Legoida, pe Telegram.

UPDATE 05:40 Ruşii ar putea pune în scenă atacuri sub steag fals în apropiere de Kherson

Este posibil ca ruşii să organizeze atacuri sub steag fals în apropiere de Herson pentru a zădărnici sprijinul public pentru contraofensivele ucrainene. Institutul american pentru cercetarea războiului (ISW) scrie următoarele:

„Ruşii consolidează în continuare poziţiile de rezervă din regiunile Kherson şi Mykolaiv, probabil ca răspuns la contraatacurile ucrainene.”

UPDATE 04:00 Occupanţii îşi mută în mod activ rudele în Khersonul ocupat temporar 

Militarii ruşi se instalează în apartamentele rezidenţilor locali care le plac.

Ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Malyar.

Un spion rus a fost prins în timp ce încerca să obţină un stagiu de pregătire la Curtea Penală Internaţională.

UPDATE 02:00 Rusia continuă să trimită cereale ucrainene furate în Siria

Satelitul a detectat încărcarea cerealelor pe o navă în portul Sevastopol. Vehiculul se îndreaptă probabil spre Siria.

UPDATE 01:00

Evacuarea din Severodoneţk este imposibilă din cauza bombardamentelor neîncetate trase de artileria rusă.

“Este imposibil să mai ieşim de acolo acum”, a declarat Serghei Gaidai. “Adică, este posibil din punct de vedere fizic, dar foarte periculos din cauza bombardamentelor şi a luptelor constante. Dacă cineva iese, are 99 la sută şanse să moară.”

UPDATE 00:30

„Rusia nu este curată ca lacrima”, dar „este ceea ce este” şi „nu ne este ruşine să arătăm cine suntem”, a spus sfidător ministrul rus de externe Serghei Lavrov într-un interviu pentru BBC.

Rezumatul zilei:

  • Numai Ucraina ar trebui să decidă dacă acceptă sau nu concesii teritoriale faţă de Rusia în vederea încheierii războiului, susţine preşedintele francez Emmanuel Macron.
  • Executivul Uniunii Europene este aşteptat să propună vineri ca Ucraina să devină candidat oficial la aderarea în bloc.
  • Rusia a declarat joi că a interzis intrarea a 121 de cetăţeni australieni, inclusiv jurnalişti de top şi oficiali ai apărării, acuzându-i că fac parte dintr-o „agentură rusofobă”.
  • Serviciul de informaţii olandez a declarat joi că a descoperit un agent militar rus care încerca să folosească o identitate falsă pentru a se infiltra în Curtea Penală Internaţională.
  • Navele sub pavilion rusesc au transportat cereale din Ucraina în Siria.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/tanc.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/tanc-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat vineri Occidentul de aroganţă colonială şi de încercarea de a-i zdrobi ţara cu sancţiuni 'stupide' care echivalează cu un 'blitzkrieg' economic. ...