Muratov este cofondatorul şi redactorul-şef de lungă durată al Novaya Gazeta, un ziar critic la adresa Kremlinului, care a fost înfiinţat la rândul său în 1993 cu bani proveniţi din premiul Nobel pentru pace acordat fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov.

Ani de zile a sfidat restricţiile tot mai stricte impuse presei disidente, dar în martie şi-a suspendat în cele din urmă activităţile online şi pe hârtie, după ce relatarea oricărui lucru despre conflict care se abate de la linia guvernului a devenit o infracţiune, pedepsită cu 15 ani de închisoare.

“Ţara mea a invadat un alt stat, Ucraina. Există acum 15,5 milioane de refugiaţi … Ne-am gândit mult timp la ce am putea face … şi ne-am gândit că fiecare ar trebui să renunţe la ceva drag, important pentru el”, a declarat Muratov într-un interviu pentru Reuters.

Scoaterea la licitaţie a medaliei sale de aur ar însemna că a împărtăşit într-un fel soarta refugiaţilor care şi-au pierdut amintirile şi “trecutul”, a spus el.

“Acum vor să le ia viitorul, dar noi trebuie să ne asigurăm că viitorul lor este păstrat… cel mai important lucru pe care vrem să-l spunem şi să-l arătăm este că solidaritatea umană este necesară”.

Medalia lui Muratov va fi vândută de Heritage Auctions pe 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaţilor, cu sprijinul comitetului de premiere.

Acesta calificase premiul acordat lui Muratov şi Mariei Ressa, o jurnalistă din Filipine, drept o susţinere a dreptului la libertatea de exprimare, care este periclitat în întreaga lume.

Muratov şi-a dedicat premiul celor şase jurnalişti de la Novaya Gazeta ucişi pentru activitatea lor, printre care unii dintre cei mai importanţi critici ai preşedintelui Vladimir Putin.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/ucraina-1-afp-4.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/06/ucraina-1-afp-4-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Muratov este cofondatorul şi redactorul-şef de lungă durată al Novaya Gazeta, un ziar critic la adresa Kremlinului, care a fost înfiinţat la rândul său în 1993 cu bani proveniţi din premiul Nobel pentru pace acordat fostului...