Deşi liderul rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va lua măsuri dacă NATO va muta mai multe trupe sau echipamente pe teritoriul noilor săi membri – măsuri pe care Finlanda şi Suedia le-au exclus deja – el a spus că extinderea NATO în sine nu reprezintă o ameninţare.

„În ceea ce priveşte expansiunea, inclusiv a noilor membri Finlanda şi Suedia, Rusia nu are nicio problemă cu aceste state. Niciuna! Şi astfel, în acest sens, nu există nicio ameninţare imediată pentru Rusia din partea unei extinderi care să includă aceste ţări”, a declarat Putin.

Comentariile au părut să marcheze o inversare majoră a politicii ruseşti. Timp de decenii, Moscova a prezentat extinderea NATO prin includerea a noi membri ca fiind o ameninţare directă la adresa securităţii Rusiei, citând-o inclusiv ca o justificare pentru invazia Ucrainei.

Cu doar câteva ore înainte ca Putin să vorbească, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, a declarat că Finlanda şi Suedia fac o greşeală care va avea consecinţe de anvergură: „Nu ar trebui să îşi facă iluzii că noi pur şi simplu vom accepta”.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, întrebat joia trecută dacă aderarea Finlandei la NATO reprezintă o ameninţare pentru Rusia, a răspuns: „Categoric. Extinderea NATO nu face continentul nostru mai stabil şi mai sigur”.

Dar, confruntat cu perspectiva ca propriile sale acţiuni să provoace tocmai extinderea NATO la care s-a opus, Putin pare să fi decis să nu obiecteze direct.

El a declarat totuşi că extinderea NATO este folosită de Statele Unite într-un mod „agresiv” pentru a agrava o situaţie de securitate globală deja dificilă şi că Rusia va răspunde dacă alianţa va muta arme sau trupe în faţă.

„Extinderea infrastructurii militare pe acest teritoriu ar provoca cu siguranţă răspunsul nostru. Care va fi acest (răspuns) vom vedea ce ameninţări sunt create pentru noi”, a declarat Putin. „Se creează probleme fără niciun motiv. Vom reacţiona în consecinţă”.

Finlanda şi Suedia spun că acum doresc protecţia oferită de tratatul NATO, conform căruia un atac asupra oricărui membru este un atac asupra tuturor.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/putin-2.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/putin-2-300x300.pngrootstireaUncategorised
Deşi liderul rus Vladimir Putin a declarat că Moscova va lua măsuri dacă NATO va muta mai multe trupe sau echipamente pe teritoriul noilor săi membri - măsuri pe care Finlanda şi Suedia le-au exclus deja...