Uniunea Europeană va mobiliza o sumă suplimentară de 52 de milioane EUR pentru Republica Moldova, destinată promovării rezilienţei, redresării şi reformelor pe termen lung ale acestei ţări, în special prin punerea în aplicare a iniţiativelor emblematice prevăzute în Planul economic şi de investiţii al Uniunii pentru partenerii săi estici. Finanţarea va sprijini şi punerea în aplicare a Acordului de asociere UE-Moldova.

„UE continuă să colaboreze cu partenerii săi din Republica Moldova pentru a pune în aplicare reforme de lungă durată în beneficiul cetăţenilor. Ultimii ani au fost extrem de dificili, resimţindu-se pe deplin efectele pandemiei de COVID-19, ale crizei gazelor şi, în prezent, ale războiului Rusiei din Ucraina. Răspunsul poporului moldovenesc la criza refugiaţilor a fost exemplar. UE a mobilizat rapid sprijin pentru a ajuta Republica Moldova să se ocupe de refugiaţii ucraineni. De asemenea, suntem hotărâţi să accelerăm punerea în practică a Planului economic şi de investiţii, pentru a asigura redresarea pe termen lung şi consolidarea rezilienţei acestei ţări”, a declarat Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate şi extindere.

Asistenţa financiară nou acordată urmăreşte să sprijine Republica Moldova în dezvoltarea sa socioeconomică durabilă, rezilientă şi favorabilă incluziunii.

Două acţiuni vor fi finanţate prin programul anual de sprijin pentru 2021:

EU4Reforms: prin această acţiune se va sprijini Republica Moldova în punerea în aplicare a reformelor legate de Acordul de asociere UE-Moldova şi de zona de liber schimb aprofundată şi cuprinzătoare. Promovarea eforturilor de reformă din Republica Moldova, în special în domeniul bunei guvernanţe, este esenţială pentru ca ţara să devină un loc atractiv pentru investiţii şi afaceri. Sprijinul pentru eforturile de comunicare strategică din Republica Moldova va contribui în special la combaterea dezinformării.

EU4Recovery and Resilience: prin această acţiune se va contribui la o dezvoltare economică rezilientă, durabilă şi favorabilă incluziunii în Republica Moldova, inclusiv prin sprijinirea IMM-urilor, îmbunătăţirea climatului de afaceri datorită facilitării comerţului şi îmbunătăţirii capacităţii de inserţie profesională. Se va sprijini, de asemenea, o agendă verde transformatoare pentru Republica Moldova în vederea realizării unei dezvoltări economice durabile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/steag-ue-afp-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/steag-ue-afp-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Uniunea Europeană va mobiliza o sumă suplimentară de 52 de milioane EUR pentru Republica Moldova, destinată promovării rezilienţei, redresării şi reformelor pe termen lung ale acestei ţări, în special prin punerea în aplicare a iniţiativelor emblematice...