Data de 9 mai, cunoscută ca “Ziua Victoriei” în Rusia, marchează înfrângerea naziştilor, în 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificaţia simbolică şi propagandistică a acestei zile pentru a anunţa fie o realizare militară în Ucraina, fie o escaladare majoră a ostilităţilor – sau ambele.

Oficialii au început să se concentreze asupra unui scenariu, şi anume că Putin va declara oficial război Ucrainei pe 9 mai. Până în prezent, Putin a insistat să se refere la conflict ca la o “operaţiune militară specială”, interzicând cuvinte precum invazie şi război.

“Cred că va încerca să se mute de la “operaţiunea sa specială””, a declarat săptămâna trecută secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, la radio LBC. “El a pregătit terenul pentru a putea spune ‘uite, acesta este acum un război împotriva naziştilor, şi am nevoie de mai mulţi oameni’. Am nevoie de mai multă carne de tun”.

Wallace a adăugat că nu ar fi surprins, dar că nu are informaţii în acest sens, să declare că „acum suntem în război cu naziştii din lume şi trebuie să mobilizăm în masă poporul rus'”.

O declaraţie oficială de război pe 9 mai ar putea potenţa sprijinul public pentru invazie. De asemenea, în conformitate cu legislaţia rusă, i-ar permite lui Putin să mobilizeze rezervişti şi să recruteze oameni, despre care oficialii spun că Rusia are nevoie disperată pe fondul unui deficit tot mai mare de forţă de muncă.

Oficialii occidentali şi ucraineni au estimat că cel puţin 10.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în război de când Rusia a invadat Ucraina, în urmă cu puţin peste două luni.

În urma unei serii de eşecuri militare şi logistice, Moscova şi-a concentrat eforturile asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care se află în prima linie a conflictului ruso-ucrainean din 2014.

Însă oficialul american a descris luni efortul de război al Rusiei în această zonă ca fiind “anemic”.

Oficialul a spus că problemele care au afectat armata rusă de la atacul iniţial nu au fost rezolvate. “Încă suferă de o comandă şi un control slab, de un moral scăzut în multe unităţi, de o logistică mai puţin ideală”, a spus oficialul.

De asemenea, forţele ruse doresc să evite riscurile care ar putea duce la pierderi suplimentare pentru forţele lor, deja epuizate, a mai spus oficialul, descriind războiul terestru din zonă ca fiind “foarte precaut”.

Între timp, forţele ucrainene făceau progrese semnificative pentru a-i respinge pe ruşi în jurul oraşului Harkov, în extremitatea nord-vestică a regiunii Donbas, a spus oficialul. “Un efort incredibil care, din nou, nu a primit prea multă atenţie, dar este doar o altă piesă a rezistenţei ucrainene puternice”, a spus oficialul.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/profimedia-0664060729-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/05/profimedia-0664060729-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Data de 9 mai, cunoscută ca 'Ziua Victoriei' în Rusia, marchează înfrângerea naziştilor, în 1945. Oficialii occidentali au crezut mult timp că Putin va profita de semnificaţia simbolică şi propagandistică a acestei zile pentru a anunţa...