Pentru a doua oară, guvernul australian a anulat viza lui Novak Djokovic. Potrivit ministrului imigrării Alex Hawke, decizia a fost luată „din motive de sănătate şi ordine publică, întrucât era în interesul populaţiei să se facă acest lucru”.

ACTUALIZARE, ora 11.50. După aflarea deciziei, numărul 1 mondial ar fi părăsit cabinetul avocaţilor săi. La ora 11.45 (n.r. – în România, ora 21.45 la Melbourne) va avea loc o nouă audiere la instanţa federală, în faţa judecătorului Anthony Kelly, acelaşi care a dat o sentinţă favorabilă după anularea prima oară a vizei. Data contestaţiei trebuie stabilită în această şedinţă. 

Audiat de oficialii de imigrare

Dacă Djokovic nu contestă decizia în instanţă, va fi imediat expulzat din ţară.

Potrivit presei australiene, mâine, sâmbătă, 15 ianuarie, va trebui să se prezinte la un interviu cu oficialii de imigrare. Potrivit expertului australian în drept public Janina Boughey, există puţine şanse ca apelul lui Djokovic să fie admis, din cauza puterilor largi ale ministrului. A schimba soarta ar putea fi doar 3 motive: o eroare de procedură, o nerespectare a termenilor legii sau o decizie fără temei.

Iată declaraţia ministrului Alex Hawke:

„Astăzi mi-am exercitat puterea în temeiul articolului 133C (3) din Legea privind migraţia de a anula viza lui Novak Djokovic din motive de sănătate şi bună ordine, pe motiv că acest lucru era în interes public. Această decizie vine după ordonanţe ale Tribunalului Federal de Circuit şi Familie din 10 ianuarie 2022 care au anulat o decizie anterioară din motive de echitate procedurală. În luarea acestei decizii, am luat în considerare cu atenţie informaţiile furnizate de Departamentul Afacerilor Interne, Forţa de Frontieră Australiană şi dl Djokovic. Guvernul Morrison este ferm hotărât să protejeze graniţele Australiei, în special în legătură cu pandemia de Covid.” Articolul 133, citat de ministru, este cel care ar putea duce la interzicerea intrării în Australia timp de 3 ani.

„Iau notă de decizia ministrului imigrării cu privire la Novak Djokovic”, a declarat prim-ministrul australian Scott Morrison. „Această pandemie a fost incredibil de dificilă pentru fiecare australian, dar am stat împreună şi am salvat vieţi. Australienii au făcut multe sacrificii în timpul acestei pandemii şi se aşteaptă pe bună dreptate ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat”.

Nu a fost retras de pe tabloul principal de la Melbourne

Potrivit unor surse apropiate echipei lui Djokovic, avocaţii iau în considerare dacă să facă recurs la anularea vizei la forul federal şi la Tribunalul Familiei, aşa cum făcuseră cu succes după prima anulare. Urgenţa prevederii va fi cerută, pentru ca situaţia să poată fi discutată în weekend: doar în acest fel, dacă recursul va fi admis, Djokovic ar putea juca turneul începând de luni. Dacă nu se depune nicio contestaţie, potrivit presei australiene, Djokovic s-ar putea întoarce la Carlton’s Park Hotel, unde fusese deja dus la sosirea sa la Melbourne în urma primei anulări a vizei, în aşteptarea expulzării din ţară.

Între acest timp, Novak Djokovic nu va fi eliminat din tragerea la sorţi la Australian Open, până când nu va fi sigur că nu poate juca. Dacă ar fi fost exclus, tragerea la sorţi pentru Australian Open s-ar confrunta cu o schimbare: Andrey Rublev s-ar muta în locul lui Djookvic pe tablou, iar locul rusului ar fi francezului Gael Monfils, pentru ca, în locul francezului, să fie Alexander Bublik. Iar un lucky loser ar intra astfel pe tablou.

Este a doua oară când viza lui Djokovic este anulată, de când a sosit, săptămâna trecută, la Melbourne, pentru a-şi apăra titlul la Australian Open. Scutirea sa de la vaccinarea împotriva Covid-19 pentru a concura a fost aprobată de guvernul statului Victoria şi de Tennis Australia, organizatorul turneului. Se pare că acest lucru i-a permis să primească o viză de călătorie. Dar nu poate trece graniţa în Australia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/01/7725864-mediafax-foto-abacapress-hepta-4.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/01/7725864-mediafax-foto-abacapress-hepta-4-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Pentru a doua oară, guvernul australian a anulat viza lui Novak Djokovic. Potrivit ministrului imigrării Alex Hawke, decizia a fost luată „din motive de sănătate şi ordine publică, întrucât era în interesul populaţiei să se facă...