Tony Blair a primit titlul de Sir din partea Reginei Elisabeta, dar supuşii săi nu sunt de acord. Minciunile pe care le-ar fi spus în 2003 privind războiul din Irak sunt de neiertat, iar fostul premier britanic este făcut responsabil pentru moartea a zeci de soldaţi britanici.

Petiţia de a-i fi retrasă calitatea de cavaler al Imperiului Britanic a ajuns la aproape 700.000 de semnături şi, pentru a-i agrava situaţia, s-a descoperit că Blair a ordonat distrugerea unui memoriu în care cea mai înaltă autoritate legală a guvernului spunea că războiul din Irak este ilegal.

Dezvăluirea privind existenţa memoriului şi ordinul de a-l distruge a fost făcută de un fost ministru al apărării din perioada Blair, Geoff Hoon. Se vorbise deja despre acest caz încă din 2015, dar fostul premier l-a numit „o prostie”. Hoon a revenit cu detalii în cartea sa de memorii „See How They Run”, din care publicaţia „Daily Mail” a preluat pasaje.

Secretul consta în opinia negativă a procurorului general Lord Goldsmith, care fusese întrebat de guvern dacă există o bază legală pentru a duce războiul împotriva Irakului. Potrivit lui Hoon, Blair nu a ţinut cont de această judecată autoritară şi a făcut totul pentru a o ascunde. Cu câteva zile înainte de începerea ostilităţilor, Goldsmith s-a răzgândit şi a declarat războiul ilegal.

Blair a fost acuzat de mai multe ori că încheiase un „pact de sânge” cu preşedintele american George W. Bush, cu un an înainte de atacul asupra Irakului. Exagerând amploarea ameninţării reprezentate de Saddam Hussein, fostul prim-ministru ar fi minţit ţara şi Parlamentul şi merită, conform celor mai mulţi britanici, mai degrabă o pedeapsă decât să fie numit Sir.

Regina aşteptase 14 ani, pentru a-i acorda lui Blair titlul de cavaler, o onoare care le revine tuturor premierilor, imediat după încheierea mandatului. Nu se ştie ce sau cine a determinat-o să se răzgândească.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/01/hepta-4564486.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/01/hepta-4564486-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Tony Blair a primit titlul de Sir din partea Reginei Elisabeta, dar supuşii săi nu sunt de acord. Minciunile pe care le-ar fi spus în 2003 privind războiul din Irak sunt de neiertat, iar fostul premier...