Nouă acuzaţie pentru Papa Emerit Benedict al XVI-lea că nu a pus capăt abuzurilor unui preot din eparhia sa, relatează săptămânalul german „Die Zeit”.

Potrivit noilor investigaţii, există un „decret extrajudiciar” al curţii ecleziastice a arhiepiscopiei Munchenului şi Freising în 2016 cu critici la adresa comportamentului înalţilor prelaţi care nu ar fi oprit munca unui duhovnic, Peter H., acuzat de 23 de cazuri de abuz sexual asupra minorilor cu vârste cuprinse între 8 şi 16 ani, între 1973 şi 1996.

Printre aceşti înalţi prelaţi ar mai apărea şi Joseph Ratzinger, arhiepiscop de München şi Freising din 1977 până în 1982. Potrivit documentului, Ratzinger şi vicari generali ai arhiepiscopiei nu ar fi fost „echivalaţi cu responsabilităţile lor faţă de tinerii şi copiii încredinţaţi pastoriei lor”.

A cerut promovare „direct la Ratzinger” în 1980

În text este scris că preotul Peter H. ar fi comis abuzuri în dieceza de Essen, mergând apoi la cea de la Munchen unde a fost acceptat. Die Zeit publică, de asemenea, un răspuns al monseniorului Georg Gaenswein care ar fi răspuns, printre altele, că „afirmaţia conform căreia el (Joseph Ratinger, ed.) era la curent cu faptele (acuzaţii de abuz sexual) la momentul admiterii tatălui său este fals. Nu avea cunoştinţă de astfel de fapte anterioare”.

Povestea „Părintele H” fusese deja scoasă la lumină în urmă cu peste 10 ani de săptămânalul Der Spiegel care, vorbind despre „omisiuni”, susţinea că implicarea arhiepiscopului de atunci Ratzinger a fost „mai puternică” decât ceea ce a apărut. Însă în noiembrie 2010, Sfântul Scaun a făcut cunoscut că „nu există ştiri reale” în acest caz.

Povestea care revine în lumina reflectoarelor este cea a lui Peter Hullermann, preotul pe care Papa Emerit, când era arhiepiscop de München şi Freising, îl acceptase în eparhie în 1980. În ciuda acuzaţiilor de pedofilie, Spiegel a scris că, potrivit informaţiilor, părintele Hullermann, când era capelan, ar fi cerut o promovare „direct la Ratzinger” pe 31 iulie 1980.

Ataşate cererii, continuă ziarul, erau scrisori de la parohia despre „ataşamentul” său faţă de copii din comunitatea Sfântul Ioan Evanghelistul, din Munchen. Într-una dintre acestea, părintele H a scris că a organizat un pelerinaj cu „20 sau 25 de fete şi băieţi” şi o întâlnire în comunitatea sa cu „150 de băieţi de altar”.

Poziţia Vaticanului la acea vreme era că „Ratzinger nu cunoştea decizia de a reintroduce preotul în activitatea pastorală parohială” şi că „orice altă versiune” reprezintă „simple speculaţii”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/01/papa-benedict-xvi-lea.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2022/01/papa-benedict-xvi-lea-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Nouă acuzaţie pentru Papa Emerit Benedict al XVI-lea că nu a pus capăt abuzurilor unui preot din eparhia sa, relatează săptămânalul german „Die Zeit”. Potrivit noilor investigaţii, există un „decret extrajudiciar” al curţii ecleziastice...