După ce s-a reunit, joi seară, într-o primă şedinţă de după învestirea în Parlament, Guvernul condus de Nicolae Ciucă ar putea adopta, azi, în şedinţa programată să înceapă la 12:30, Hotărârea de Guvern prin care ziua de luni, 29 noiembrie, să fie declarată zi liberă pentru salariaţi. 

Astfel, se va crea o punte între cele două zile de weekend şi zilele de 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 decembrie (Ziua Naţională), care pică marţi şi miercuri. 

Dacă Guvernul va adopta azi propunerea lansată încă de săptămână trecută de fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, bugetarii se vor bucura de o minivacanţă de cinci zile, incluzând aici şi weekend-ul.

Excepţie vor face magistraţii şi celelalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie, cei care nu vor avea liber luni, măsură valabilă şi pentru participanţii la aceste procese. 

La privat, angajatorul are posibilitatea să ia o decizie similară şi să dea liber angajaţilor pe 29 noiembrie, însă fără a exista o obligaţie în acest sens. Pentru asta, e nevoie de o decizie internă ce trebuie comunicată angajaţilor din timp şi în care să fie stabilit şi cum va fi recuperată această zi, dacă e cazul.

Fie că firma la care lucrezi îţi va da sau nu liber luni, trebuie să ştii că zilele de marţi şi miercuri (Sfântul Andrei şi Ziua Naţională) sunt zile de sărbătoare naţională, iar toţi salariaţii au dreptul la aceste zile libere, fie că lucrează la stat, fie că lucrează la privat.

Există, desigur, şi sectoare în care activitatea nu poate fi întreruptă, prin specificul activităţii, însă angajaţii care vor lucra pe 30 noiembrie şi 1 decembrie trebuie să primească timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau, dacă acest lucru nu e posibil, au dreptul la un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază, indiferent că lucrează la stat sau la privat.

Codul muncii prevede amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei pentru angajatorii care nu acordă salariaţilor timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile.

 

Ultimele zile libere legale din acest an vor fi 25 şi 26 decembrie, primele două zile de Crăciun. Anul acesta, ele vor pica oricum în weekend (sâmbătă-duminică).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/11/7461865-mediafax-foto-alexandru-dobre-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/11/7461865-mediafax-foto-alexandru-dobre-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
După ce s-a reunit, joi seară, într-o primă şedinţă de după învestirea în Parlament, Guvernul condus de Nicolae Ciucă ar putea adopta, azi, în şedinţa programată să înceapă la 12:30, Hotărârea de Guvern prin care ziua...