Adrian Todor este invitatul Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania – Divizia pentru medici. 

 

Adrian Todor este medic primar Ortopedie, Traumatologie şi doctor în Ştiinţe medicale şi, totodată,  conferenţiar universitar la UMF Iuliu Haţeganu, cu o supraspecializare în Chirurgie artroscopică. 

 

Supraspecializarea de Chirurgie artroscopică este o competenţă suplimentară pregătirii din rezidenţiat, explică medicul, extrem de utilă şi care „tratează” eficient diverse afecţiuni.

Cel mai frecvent întâlnite intervenţii  

Majoritatea pacienţilor ajung prin recomandare, spune invitatul.

 

„Cele mai frecvente afecţiuni pe care le tratez se pot împărţi în două mari categorii: fie pacienţi mai tineri care au o problemă din sfera Traumatologiei sportive, adică sunt pacienţi tineri care practică sportul de plăcere sau de performanţă şi sigur se pot întâmpla anumite accidentări, leziuni, meniscuri, probleme la genunchi etc. Iar o parte din aceşti pacienţi necesită o intervenţie chirurgicală, care de foarte multe ori poate fi una artroscopică.

 

O altă patologie sau altă categorie de pacienţi pe care îi tratez sunt pacienţii puţin mai în vârstî cu aşa zisele afecţiuni degenerative de uzură. Apar aşa zisele artroze la genunchi, la umăr, la şold şi de multe ori ajung să necesite o artroplastie, adică înlocuirea unei articulaţii distruse cu endoproteză, şi aceasta este o altă parte din profesia mea. Cum îi spune numele specialităţii, ortopedie şi traumatologie, se ocupă şi de leziunile traumatice, de fracturi, luxaţii şi asa mai departe”

Cum se desfăşoară o intervenţie chirurgicală artroscopică?

Datorită priceperii medicilor şi a tehnologizării în domeniu, intervenţiile devin mai puţin invazive. „O intervenţie chirurgicală artroscopică este minim invazivă: implică utilizarea unor incizi foarte mici, sub 1 cm, două sau mai multe incizii de acest gen, şi se efectuează pentru tratarea unei patologii într-o articulaţie. Se introduce o cameră de filmat care are diametrul aproximativ de 4 mm în acea cavitate care este o articulaţie şi proiectează imaginile mărite de 20,30 de ori pe un ecran. Şi astfel, alte incizii de asemenea mici numite portualuri, se introduc instrumente de lucru specifice cu care tratăm. Practic, sunt prelungirile mâinilor noastre în articulaţie”, spune invitatul.

 

Chirurgul Adrian Todor spune că tehnologia a evoluat foarte mult şi astfel, pot fi tratate o serie vastă de patologii cu această tehnică. Avantajele ar fi, în principal, morbiditatea redusă, adică riscul de complicaţii este mult mai mic, la fe şi în cazul unor infecţii, dezvoltarea de ţesut şi cicatrizari ale unor structuri învecinate.

 

Plus că nevoia de a utiliza analgezice postoperator scade, pentru că durerea postoperatorie este mai mică, dar este totuşi o intervenţie chirurgicală cu anestezie şi cu necesitatea unei internări, fie de o noapte sau în regim ambulatoriu, dar este o intervenţie chirurgicală. 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/11/adrian-todor.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/11/adrian-todor-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Adrian Todor este invitatul Healthcare Trends de vineri, o emisiune săptămânală pe teme medicale realizată de către MEDIAFAX în parteneriat cu Banca Transilvania - Divizia pentru medici.    Adrian Todor...