„Rectorii se tem că vor pierde procesele pe care organizaţia şi studenţii le intentează universităţilor care au condiţionat accesul studenţilor la activitatea didactică, în cămine sau la bibliotecă de certificatul de vaccinare, testare anti-covid sau de trecerea prin boală”, afirmă reprezentanţii Ligii.

 

Totodată, organizaţia critică federaţiile naţionale studenţeşti pentru faptul că au aderat la poziţia CNR şi le consideră nereprezentative pentru studenţi la nivel naţional, acestea susţinând de fapt, în momentul de faţă, încălcarea drepturilor constituţionale şi negarea accesului la educaţie a studenţilor nevaccinaţi, organizaţii membre ale acestor federaţii pornind reale campanii de bullying împotriva studenţilor nevaccinaţi, în special în universităţile de medicină şi farmacie.

 

„În momentul de faţă, federaţiile naţionale studenţeşti nu mai reprezintă drepturile şi interesele studenţilor nevaccinaţi şi nici pe cele ale studenţilor vaccinaţi care nu sunt de acord cu aceste abuzuri ale Ministerului Educaţiei şi ale rectorilor care au condiţionat studenţii de prezentarea certificatului verde pentru a putea continua cursurile universitare, pentru a avea acces în cămine sau în biblioteci. 

 

Dacă ar fi structuri de reprezentare cu adevărat independente, aşa cum pretind, ar apăra drepturile naturale constituţionale ale românilor, în general, şi ale studenţilor în special, fără să se gândească măcar că ar putea pierde diversele beneficii patrimoniale, de putere sau de imagine pe care le au din partea autorităţilor guvernamentale sau a diverşilor lor parteneri. Liga Studenţilor din Iaşi este alături de studenţii care sunt discriminaţi de aceste măsuri şi vom face toate demersurile legale pentru a apăra demnitatea şi drepturile studenţilor faţă de orice ingerinţe externe, chiar dacă suntem în momentul de faţă singura organizaţie care face asta, în contra curentului general din mediul asociativ studenţesc” a declarat Cosmin-Gabriel Glovnea, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

 

De asemenea, Liga Studenţilor (LS IAŞI) avertizează că informaţia cu privire la statutul de vaccinat/nevaccinat, trecut sau netrecut prin boală respectiv cea de testat/netestat intră în categoria datelor cu caracter personal, iar împotriva universităţilor, reprezentanţilor studenţilor sau a asociaţiilor care vor colecta astfel de date Liga Studenţilor (LS IAŞI) va depune plângeri la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) pentru încălcarea legislaţiei în domeniu (GDPR).

 

În perioada 8-10 octombrie a.c. a avut loc întâlnirea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR), unde rectorii universităţilor din ţară au cerut, printre altele, ca Parlamentul şi Guvernul să modifice cadrul legislativ astfel încât accesul în spaţiul universitar să se facă pe baza certificatului verde digital. În plus, CNR a solicitat organizaţiilor studenţeşti să contribuie la actualizarea periodică a situaţiei studenţilor vaccinaţi din universităţi.

 

„Solicitările CNR vin ca urmare a faptului că studenţii au acţionat în judecată trei universităţi, iar Liga Studenţilor (LS IAŞI) a acţionat în judecată alte două universităţi care au impus obligativitatea vaccinării, testării sau trecerii prin boală pentru ca studenţii să poată accesa spaţiile universitare sau căminele şi a început procedurile pentru a chema în faţa instanţelor încă 10 instituţii de învăţământ superior. Rectorii se tem să piardă aceste procese, ştiind că nu au bază legală să impună astfel de condiţionări.

 

Chiar şi o lege în acest sens ar fi neconstituţională prin raportare la art. 16 alin. (1), art. 32 şi art 53 din Constituţia României, care garantează egalitatea în drepturi, dreptul la educaţie şi care impun limite în restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi”, mai spun membrii Ligii Studenţilor.

 

Amintim faptul că Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au emis, la propunerea unor federaţii naţionale studenţeşti care au solicitat „beneficii pentru studenţii vaccinaţi”, ordinul comun nr. 5.338/1.082/2021 prin care studenţii vaccinaţi au prioritate la cazarea în căminele universităţilor, indiferent de alte criterii: cazuri sociale şi medicale, rezultatele academice sau din activitatea de cercetare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/student-nevaccinat.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/student-nevaccinat-300x300.jpgrootstireaUncategorised
„Rectorii se tem că vor pierde procesele pe care organizaţia şi studenţii le intentează universităţilor care au condiţionat accesul studenţilor la activitatea didactică, în cămine sau la bibliotecă de certificatul de vaccinare, testare anti-covid sau de...