Polonia intenţionează să rămână membră a Uniunii Europene, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, pe fondul criticilor partenerilor europeni referitoare la decizia Tribunalului constituţional de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele UE.

“Locul Poloniei este şi va fi în familia europeană a naţiunilor. Aderarea la Uniunea Europeană a fost unul dintre punctele forte din ultimele decenii, pentru ambele părţi”, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, citat de cotidianul Le Monde.

Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, s-a declarat “preocupat” de hotărârea anunţată de Tribunalul constituţional din Polonia şi a avertizat că Uniunea Europeană “va utiliza toate instrumentele” pentru a proteja primatul dreptului comunitar, care este “esenţa UE”.

Administraţia Emmanuel Macron a criticat vehement decizia instanţei constituţionale din Polonia. “Este vorba de un atac la adresa Uniunii Europene. Este foarte grav. Nu este vorba de un subiect de natură tehnică sau juridică. Este un subiect eminamente politic, care se înscrie într-o lungă listă de provocări la adresa Uniunii Europene”, a declarat Clément Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului de Externe de la Paris.

Şi Guvernul din Luxemburg a denunţat poziţia Poloniei. “Guvernul polonez practică jocul cu focul şi riscă să provoace o ruptură în relaţia cu UE”, a comentat Jean Asselborn, ministrul de Externe din Luxemburg.

La rândul său, Germania a îndemnat Polonia să aplice “deplin” reglementările comunitare.

Tribunalul Constituţional din Polonia a decis, joi seară, că unele articole ale tratatelor Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea constituţională poloneză, afectând suveranitatea ţării. “Organismele europene acţionează prin depăşirea competenţelor”, a argumentat Julia Przylebska, preşedintele Tribunalului constituţional din Polonia. Julia Przylebska a enumerat o serie de articole ale Tratatelor UE care, conform judecătorilor instanţei constituţionale de la Varşovia, sunt în contradicţie cu Legea fundamentală din Polonia. De altfel, Tribunalul constituţional, cea mai înaltă instanţă judiciară din Polonia, a denunţat “ingerinţele Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în sistemul judiciar polonez”.

Decizia de acum evidenţiază primatul dreptului polonez în raport cu tratatele europene şi este considerată de analişti un adevărat “Polexit legislativ”, pe fondul disensiunilor din ultimii ani dintre Bruxelles şi Guvernul conservator de la Varşovia pe tema principiilor statului de drept şi funcţionării sistemului judiciar polonez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/polonez2.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/polonez2-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Polonia intenţionează să rămână membră a Uniunii Europene, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, pe fondul criticilor partenerilor europeni referitoare la decizia Tribunalului constituţional de la Varşovia, care a constatat incompatibilităţi în raport cu Tratatele UE....