Documentul este semnat de miniştrii guvernelor din România, Spania, Franţa, Cehia şi Grecia. Aceştia au constata că preţul gazului şi preţurile angro ale energiei electrice au crescut dramatic în ultimele luni devenind o povară considerabilă pentru gospodării şi pentru companii, cu un impact deosebit de intens asupra celor mai vulnerabili şi asupra IMM-urilor.

Demnitarii propun o abordare, bazată pe cinci piloni:

În primul rând, este necesară o abordare comună la nivel european. Avem nevoie de un set de instrumente de politică europeană pentru a coordona răspunsurile naţionale, pentru a reacţiona imediat la creşterile dramatice ale preţurilor, spun semnatarii documentului.

În al doilea rând, în ceea ce priveşte gazul, ar trebui să investigăm funcţionarea pieţei europene a gazului pentru a înţelege de ce cantităţile contractate de gaze au fost insuficiente. De asemenea, ar trebui să elaborăm linii directoare comune privind depozitarea gazului pentru a atenua creşterea preţurilor. În plus, ar trebui să ne coordonăm mai bine achiziţiile de gaze pentru a ne creşte puterea de negociere, susţin cei cinci miniştri.

În al treilea rând, trebuie să reformăm piaţa angro de energie electrică. Piaţa electricităţii are multe avantaje: asigură aprovizionarea cu energie în orice moment, pentru toate ţările europene, însă trebuie îmbunătăţită pentru a stabili o legătură mai bună între preţul plătit de consumatori şi costul mediu de producţie al energiei electrice, în mixurile naţionale de producţie. Acest lucru este cu atât mai important cu cât decarbonizarea va duce la creşterea folosirii energiei electrice în economie, adaugă demnitarii.

În al patrulea rând, ar trebui să ne concentrăm pe obţinerea independenţei energetice prin investiţii în diversificarea aprovizionării cu energie şi reducerea dependenţei europene de ţările exportatoare de gaze, cât mai curând posibil. Electricitatea obţinută cu emisii reduse de carbon, de exemplu biomasa, energia eoliană şi solară, va juca un rol cheie în diversificarea aprovizionării noastre cu energie, explică cei cinci miniştri.

În al cincilea rând, Sistemul european de tranzacţionare a emisiilor (ETS) este esenţial pentru a stabili un preţ explicit al emisiilor de carbon şi pentru a începe tranziţia energetică. Prin urmare, pentru a le oferi părţilor interesate, publice şi private, oportunitatea de a-şi planifica din timp şi de a-şi muta investiţiile către activităţi cu emisii reduse de carbon, trebuie să asigurăm un preţ mai predictibil al carbonului şi să evităm volatilitatea excesivă, precizează miniştrii din România, Spania, Franţa, Cehia şi Grecia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/romania-ue-steag.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/romania-ue-steag-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Documentul este semnat de miniştrii guvernelor din România, Spania, Franţa, Cehia şi Grecia. Aceştia au constata că preţul gazului şi preţurile angro ale energiei electrice au crescut dramatic în ultimele luni devenind o povară considerabilă pentru...