Frances Haugen, fost product manager al diviziei Facebook de combatere a dezinformării civice, a confirmat că este sursa unei controversate serii de documente, în condiţiile în care a devenit „tot mai alarmată de alegerile companiei, care pune profiturile înaintea siguranţei publice, riscând astfel vieţile oamenilor”.

Anterior, Haugen a lucrat ca product manager la Pinterest, Yelp şi Google, fiind unul dintre cofondatorii aplicaţiei de dating Hinge.

„Am văzut o mulţime de reţele de socializare, iar situaţia de la Facebook a fost în mod considerabil mai gravă decât tot de ceea văzusem înainte”, spune Haugen, care a părăsit gigantul lui Mark Zuckerberg în mai 2021. Identitatea ei a fost confirmată şi de Jeff Horwitz, jurnalistul din spatele seriei de articole WSJ.

Documentele arată că executivii Facebook erau cât se poate de conştienţi de impactul negativ pe care îl exercită platformele companiei asupra populaţiei tinere. De exemplu, un document citat de WSJ spune că mai mulţi tineri au prezentat tendinţe sinucigaşe pe social media. Mai mult, 6% dintre utilizatorii americani monitorizaţi şi-au manifestat pe Instagram dorinţa de a-şi lua viaţa.

Între timp, Facebook a declarat că WSJ a ales exclusiv documentele care ar veni în dezavantajul reţelelor de socializare, ignorând unele fişiere care ar oferi o interpretare pozitivă a datelor.

Haugen susţine că Facebook nu a angajat suficient de mulţi oameni pentru a soluţia problemele de exploatare din interiorul platformei, printre altele.

Marţi, avertizorul de integritate va depune mărturie în faţa unui subcomitet de protecţie a consumatorului din Statele Unite. Antigone David, global head of safety în cadrul Facebook, le-a spus autorităţilor că firma nu va riposta în urma informaţiilor prezentate Senatului.

Haugen crede că Mark Zuckerberg, cofondatorul Facebook, nu intenţiona vreodată „să creeze o platformă plină de ură”. Însă miliardarul a permis alegerea unor strategii ale căror efecte secundare implică distribuirea unui conţinut polarizant şi care incită la ură.

Facebook a oprit prematur instrumentele de protecţie împotriva dezinformării după ce Joe Biden l-a învins pe Donald Trump în cadrul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, într-o mutare axată de profit, care ar fi contribuit la invazia Capitolului SUA din 6 ianuarie, conform declaraţiilor lansate de whistleblower.

„Imediat după ce s-au terminat alegerile, au închis sistemele de protecţie sau le-au schimbat setările pentru a prioritiza creşterile în detrimentul siguranţei. Consider că acest fapt este o trădare a democraţiei”, adaugă Haugen.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/profimedia-0478657063.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/profimedia-0478657063-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Frances Haugen, fost product manager al diviziei Facebook de combatere a dezinformării civice, a confirmat că este sursa unei controversate serii de documente, în condiţiile în care a devenit „tot mai alarmată de alegerile companiei, care...