„Avem o instiţuţie foarte frumoasă, ANMCS, care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor. Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nu servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai sigure”, a declarat Rafila la Digi24. Emisiunea a fost înregistrată vineri, puţin după incendiu, şi probabil înainte de demiterea şefului ANMCS de către premierul Florin Cîţu.

Rafila spune că instalaţiile electric esubdimensionate sunt o realitate, pentru că multe spitale sunt vechi, construite după alte normative, şi a admis că în unele instituţii de sănătate se improvizează, în condiţiile nevoii creşterii numărului de paturi ATI.

În privinţa autorizaţiilor ISU, Rafila spune că acestea sunt extrem de greu de obţinut pentru clădirile vechi, pentru că standardele de securitate corespund unor clădiri noi. El a dat exemplul Pavilionului 5 de la spitalul Matei Balş, care a ars în ianuarie, şi care în prezent este nefuncţional, pentru că nu are autorizaţie ISU şi ar trebui să funcţioneze pe propria răspundere a managerului instituţiei. Secţia ar avea disponibile 120 de paturi care ar putea să trateze pacienţi COVID.

„80 – 90% din clădirile publice nu au autorizaţie, din toate clădirile publice…Este clar că o autorizaţie pentru o clădire veche nu poate fi obţinută”, a spus Rafila, apreciind că astfel de lucruri nu sunt imputabile managerilor de spitale.

Pe de altă parte, în condiţii de pandemie, medicul Rafila crede că trebuiesc folosite toate mijloacele disponibile. ”Dacă aveţi în faţa dumneavoastră un adversar şi acest adversar este COVID şi sunteţi înarmat cu un Kalaşnicov, nu o să trageţi pentru că nu aveţi o puşcă standard NATO?”, a întrebat retoric Rafila. „Nu cred. Aşa este situaţia în ceea ce priveşte facilităţile de sănătate în criză”, a spus medicul.

„Vom agrava criza din sistemul de sănătate, pentru că noi căutăm vinovaţi şi nu soluţii”, a conchis medicul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/rafila.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/10/rafila-300x300.jpgrootstireaUncategorised
„Avem o instiţuţie foarte frumoasă, ANMCS, care se ocupă de calitatea serviciilor medicale, inclusiv de siguranţa pacienţilor. Din păcate, noi acredităm nişte hârtii, nu servicii medicale şi nu reuşim să facem într-adevăr spitalele să fie mai...