Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, sâmbătă seara, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, dacă se poate vorbi şi în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradiţiilor şi modernizare.

„Nu. Noi suntem unitari în păstrarea tradiţiilor”, a răspuns Înalt Prea Sfinţitul Teodosie.

Întrebat, mai departe, de ce catolicii merg pe modernizare, IPS Teodosie a spus: „Sunt cu aggiornamento. Biserica romano-catolică a renunţat la tradiţia primară, dar am fost una. Ei au fost ortodocşi. Au ieşit dintre noi ca să se deosebească de noi. Sigur, au luat alte practici, alte învăţături, dar iată, noi avem un semn de la Dumnezeu, la noi lumina vine, la ei nu vine. La noi aghiazma este proaspătă şi peste 10-20 de ani, la ei nu este”.

În continuare, Arhiepiscopul Tomisului a afirmat că biserica romano-catolică „se dezvoltă pe orizontală”, în timp ce cea ortodoxă are „mai mult o afirmare pe verticală”: „Tot timpul avem chemarea Sfântului Duh. Că şi la Liturghia catolică nu este chemat Sfântul Duh să prefacă darurile, Papa le trimite tuturor ca nişte pişcoturi şi toţi primesc de acolo, cu centralizarea. Dar fiecare merge cu tradiţia lui, noi ne respectăm, nu avem tensiuni, dar nu putem să avem comuniune decât în faptele bune”.

Întrebat de MEDIAFAX despre afirmaţia Arhiepiscopului Tomisului, preotul catolic Francisc Doboş a spus că IPS Teodosie „este de o candoare şi de o simpatie debordantă atunci când se referă la catolici: pişcotari fără lumină, cu aghiazmă învechită şi cu Duhul Sfânt cam rătăcit”.

„Nu ai cum să nu-l iubeşti. Păcat că Patriarhia Română a fost cam aspră cu Sfinţia Sa”, a adăugat Doboş.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/06/7621622-mediafax-foto-eduard-vinatoru.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/06/7621622-mediafax-foto-eduard-vinatoru-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Arhiepiscopul Tomisului, a fost întrebat, sâmbătă seara, la „Interviurile lui Cristoiu” de la Aleph News, dacă se poate vorbi şi în biserica ortodoxă de o confruntare între păstrarea tradiţiilor şi modernizare. „Nu....