Preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a anunţat duminică seara o revenire la măsuri mai stricte împotriva COVID-19, în contextul în care ţara se află sub ameninţarea iminentă a celui de-al treilea val al pandemiei, notează AFP.

Patru din cele nouă provincii ale ţării, printre care Gauteng, care include Johannesburg, precum şi capitala Pretoria, sunt deja lovite de al treilea val, a afirmat şeful statului într-un discurs televizat.

“Este, poate, numai o chestiune de timp înainte ca întreaga ţară să intre în al treilea val”, a avertizat el.

Africa de Sud este oficial cea mai lovită ţară de pe continent, cu 1,65 milioane de cazuri înregistrate pentru 56.363 de decese. “Numărul de teste pozitive la COVID-19 mai mult decât s-a dublat luna trecută”, a spus Cyril Ramaphosa.

“Este deosebit de important astăzi să întârziem răspândirea coronavirusului pentru a permite ca un număr maxim de persoane să fie vaccinate înainte ca al treilea val să atingă apogeul”, a insistat el.

De luni, lockdown-ul impus până în prezent între miezul nopţii şi 4 dimineaţa va începe la orele 23.00. Magazinele neesenţiale, inclusiv barurile, restaurantele şi sălile de sport, trebuie să închidă de la orele 22:00. Adunările publice, printre care ceremoniile religioase şi reuniunile politice, sunt limitate la 250 de persoane în exterior şi 100 în interior.

Africa de Sud a vaccinat cu puţin peste 1% din populaţia sa şi campania sa de imunizare a persoanelor în vârstă a început abia săptămâna trecută.

Aspru criticat pentru că a întârziat să se lanseze în cursa mondială de achiziţionare a preţioaselor vaccinuri, guvernul afirmă că a cumpărat suficiente doze pentru cel puţin 40 de milioane din cele 59 de milioane de sud-africani.

Cyril Ramaphosa a denunţat în repetate rânduri un “apartheid vaccinal” favorizând ţările bogate pentru accesul la vaccinuri.

“Continentul african depune eforturi pentru a-şi mări capacitatea de producţie a vaccinurilor cu scopul de a atinge autosuficienţa”, a afirmat şeful statului.

Africa de Sud şi India desfăşoară o campanie pentru renunţarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor împotriva coronavirusului, astfel încât fiecare ţară să poată produce doze. Această cerere va fi discutată la summitul G7 din iunie în Marea Britanie, mai scrie AFP.

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/05/7567336-mediafax-foto-ap-3.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/05/7567336-mediafax-foto-ap-3-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Preşedintele sud-african, Cyril Ramaphosa, a anunţat duminică seara o revenire la măsuri mai stricte împotriva COVID-19, în contextul în care ţara se află sub ameninţarea iminentă a celui de-al treilea val al pandemiei, notează AFP. ...