Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, pentru obţinerea autorizaţiei de vizitare a unităţilor de psihiatrie sau a centrelor de recuperare şi reabilitare, ONG-urile trebuie să aibă în statut printre obiective domeniul sănătăţii mintale sau al drepturilor omului şi să dovedească faptul că a desfăşurat activităţi în aceste domenii.

De asemenea, reprezentanţii organizaţiei trebuie să dovedească faptul că au experienţă în aceste domenii şi că au absolvit o instituţie de învăţământ superior, adăugându-se, pe lângă domeniile existente, şi domeniile socio-uman, pedagogie şi psihopedagogie.

De asemenea, pentru a crea un cadru organizat al vizitelor, acestea vor fi efectuate de unul până la cinci reprezentanţi ai ONG-urilor, iar autorizaţia se va emite nominal pentru reprezentanţii fiecărei organizaţii şi va permite acces liber în toate unităţile de psihiatrie şi în centrele de recuperare şi reabilitare timp de un an.

„Pentru a preveni abuzurile sau accesul unor persoane fără experienţă în cadrul unităţilor de psihiatrie, s-a introdus şi obligativitatea ca preşedintele sau directorul organizaţiei neguvernamentale să declare pe propria răspundere că persoanele pentru care se solicită accesul în cadrul serviciilor specializate de sănătate mintală au fost instruite privind scopul vizitei şi că vor manifesta o conduită profesională care respectă şi promovează valorile şi drepturile persoanelor vulnerabile în beneficiul cărora se efectuează monitorizările”, se arată în comunicat.

Conform Ministerului Sănătăţii, scopul vizitelor de monitorizare este de a observa modul în care sunt respectate drepturile omului în instituţiile în care se află internate persoane cu probleme de sănătate mintală şi/sau cu dizabilităţi mintale şi psihice, de a informa autorităţile responsabile asupra constatărilor efectuate şi, după caz, de a oferi informare şi sprijin personalului şi pacienţilor în vederea apărării şi promovării drepturilor omului.

Ordinul ministrului Sănătăţii urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/05/7650889-mediafax-foto-andreea-alexandru-4.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/05/7650889-mediafax-foto-andreea-alexandru-4-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, pentru obţinerea autorizaţiei de vizitare a unităţilor de psihiatrie sau a centrelor de recuperare şi reabilitare, ONG-urile trebuie să aibă în statut printre obiective domeniul sănătăţii mintale sau al drepturilor...