Papa Francisc a făcut un pas decisiv vineri, 30 aprilie. Episcopii şi cardinalii, până acum ultraprotejaţi, pot fi judecaţi şi condamnaţi de tribunalul penal laic al Cetăţii Vaticanului, unde judecă magistraţi laici italieni şi nu preoţi, relatează Le Figaro.

 

Decizia, văzută ca o mini-revoluţie, a fost anunţată într-un text semnat de Papa şi va intra în vigoare la 1 mai 2021.

 

Papa Francisc a dorit astfel să afirme principiul egalităţii în faţa justiţiei Vaticanului a tuturor membrilor Bisericii „fără privilegii datând din trecut”, potrvit unui decret emis de papă din proprie iniţiativă, numit „motu proprio.” 

 

Aceast tribunal de primă instanţă a fost dur criticat pentru că nu îi putea convoca pe cei mai înalţi prelaţi ai Bisericii.

 

Un proces instrumentat de această instanţă în 2017, de exemplu, a analizat finanţarea lucrărilor de renovare a apartamentului de 400 mp al cardinalului Tarcisio Bertone, numărul doi la Vatican pe vremea Papei Benedict al XVI-lea. Un fost manager al Fundaţiei Spitalul de Pediatrie Bambino Gesu (deţinut de Vatican), acuzat de delapidare, a fost condamnat la un an de închisoare, însă cardinalul Bertone, aflat în centrul dosarului, nu a fost niciodată audiat de judecători. 

 

Această schimbare majoră intervine în momentul în care mai multe procese penale de răsunet se întrevăd în lunile următoare, implicând cardinali şi episcopi care au lucrat în secretariatul de stat (guvernul Vaticanului). Prin urmare, pentru prima dată, aceştia ar putea fi interogaţi de judecătorii laici ai instanţei penale.

 

De asemenea, o investigaţie complexă cu privire la finanţarea opacă, prin intermediul oamenilor de afaceri italieni, a unei clădiri de lux din Londra, cu aprobarea Secretariatului de Stat este în curs de desfăşurare. Ancheta ar trebui să stabilească dacă vreun prelat superior a comis erori de judecată sau a fost corupt. 

 

Un cardinal foarte important de la Vatican, italianul Angelo Becciu, fostul număr doi al Secretariatului de Stat, a fost, de exemplu, împins anul trecut să demisioneze de către Papa Francisc, care i-a spus că nu este demn de încrederea sa, fiind suspectat de anchetatori de „delapidare.” 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/04/profimedia-0603237285.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/04/profimedia-0603237285-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Papa Francisc a făcut un pas decisiv vineri, 30 aprilie. Episcopii şi cardinalii, până acum ultraprotejaţi, pot fi judecaţi şi condamnaţi de tribunalul penal laic al Cetăţii Vaticanului, unde judecă magistraţi laici italieni şi nu preoţi,...