Uniunea Europeană a luat prima decizie de a bloca exportul de vaccinuri Covid-19 în afara blocului. Astfel, a oprit 250.000 de doze AstraZeneca fabricate în Italia cu destinaţia Australia, notează dpa.

 

UE a înfiinţat în ianuarie un registru care ţine evidenţa exporturilor de vaccinuri, pentru a urmări dacă AstraZeneca îşi îndeplineşte obligaţiile contractuale cu UE.

 

Mecanismul permite autorităţilor naţionale, în consultare cu Comisia Europeană, să blocheze exporturile în afara UE, dacă blocul consideră că o companie producătoare de vaccinuri nu îşi onorează acordurile.

 

Spre deosebire de Pfizer/BioNTech şi Moderna, celelate companii producătoare de vaccinuri Covid, AstraZeneca nu a furnizat încă dozele pe care le-a promis Uniunii. Compania a redus livrările pentru primul trimestru de la 80 de milioane la 40 de milioane de doze, invocând dificultăţi de producţie.

 

Exista suspiciunea că vaccinurile produse în UE erau vândute către ţări din afara blocului, ceea ce a dus la crearea unui registru de export.

 

Italia a blocat livrarea a 250.000 de doze ale vaccinului produs de Oxford/AstraZeneca, în prima intervenţie de când UE a introdus noi reguli privind livrarea vaccinurilor în afara blocului comunitar, potrivit Financial Times.

 

Italia a notificat Bruxelles-ul cu privire la decizia sa la sfârşitul săptămânii trecute. Comisia a avut puterea de a obiecta la decizia italiană, dar nu a făcut-o, au spus oficialii.

 

La începutul acestei săptămâni, guvernul italian a anunţat noi obiective de vaccinare. Până la 2 martie, ţara vaccinase 4,6 milioane de persoane.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/03/doze-astra.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/03/doze-astra-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Uniunea Europeană a luat prima decizie de a bloca exportul de vaccinuri Covid-19 în afara blocului. Astfel, a oprit 250.000 de doze AstraZeneca fabricate în Italia cu destinaţia Australia, notează dpa.  ...