Curtea Supremă britanică va decide vineri, 26 februarie, asupra cazului Shamima Begum, o tânără de 21 de ani care s-a alăturat grupului jihadist Statul Islamic din Siria, relatează BBC.

 

Hotărârea vine la şase ani după ce tânara, care atunci avea 15 ani, a părăsit ţara, dar vrea să se întoarcă în Regatul Unit pentru a contesta faptul că i-a fost retrasă cetăţenia.

 

Cinci judecători trebuie să decidă dacă singurul mod corect de a contesta acea decizie este de a-i permite să se întoarcă în ţară.

 

Aceasta nu poate vorbi cu avocaţii ei şi nici nu poate participa la o audiere prin video.

 

Angajat într-o bătălie juridică complexă, Shamima Begum a câştigat o bătălie la mijlocul lunii iulie, când Curtea de Apel din Londra a considerat că întoarcerea ei în Regatul Unit este singura „modalitate justă şi echitabilă” de a contesta decizia autorităţilor de a-i lua cetăţenia britanică.

 

Dar guvernul a contestat decizia la Curtea Supremă. În şedinţa din faţa înaltei instanţe din noiembrie anul trecut, avocatul Ministerului de Interne, James Eadie, a susţinut că întoarcerea tinerei pe pământ britanic ar reprezenta un risc pentru „securitatea naţională”. 

 

Shamima Begum a plecat în 2015 cu doi prieteni din Regatul Unit, unde s-a născut şi a crescut, în Siria. Acolo s-a căsătorit cu un jihadist al IS de origine olandeză, cu  opt ani mai în vârstă decât ea.

 

Tânăra de 21 de ani se află într-un lagăr controlat de gardieni înarmaţi din nordul Siriei şi vrea să se întoarcă în Regatul Unit pentru a cere recuperarea naţionalităţii sale britanice, de care a fost privată în 2019, în urma unui interviu în ”The Times” în care a afirmat că nu regretă nimic, asigurând că a dus o viaţă „normală” în Raqqa şi că nu a fost „deloc deranjată” când a văzut un cap tăiat într-un coş de gunoi, revoltând opinia publică din Marea Britanie.

 

După ce a fugit de luptele din estul ţării, in februarie 2019, tânăra s-a trezit într-o tabără de refugiaţi sirieni unde a născut un copil, care a murit la câteva săptămâni după ce a venit pe lume.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/sisria.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/sisria-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Curtea Supremă britanică va decide vineri, 26 februarie, asupra cazului Shamima Begum, o tânără de 21 de ani care s-a alăturat grupului jihadist Statul Islamic din Siria, relatează BBC.   ...