Premierul Florin Cîţu recunoaşte că bugetul educaţiei nu ajunge la 6% din PIB nici măcar cu finanţările venite de la alte ministere sau de la administraţiile locale.

„Nu (n.r. răspunde la întrebarea dacă Guvernul încalcă legea). Guvernul a alocat şi anul trecut şi alocă şi anul acesta resurse suplimentare în Ministerul Educaţiei. Discuţiile pe care le am cu toate sectoare, nu numai cu acest sector, sunt foarte simple.

Eu sunt gata să aloc resurse mai multe, dar aş vrea să începem să legăm aceste resurse de rezultate. Şi aş vrea să văd în toate sectoarele, la toate bugetele pe care le alocăm, să facem şi o analiză nu numai cantitativă, dar şi calitativă. Şi atunci alocăm şi resurse. În aceste sectoare s-au alocat resurse anuale foarte mari, în 10 ani vreo 60 miliarde de euro.

Aş vrea să ştiu pe ce s-au dus aceşti bani şi dacă românii simt că aceşti bani s-au dus în acest sector. Trebuie să facem o analiză clară pe ce ce se duc banii în acest sector”, a explicat Florin Cîţu la finalul şedinţei de Guvern de vineri.

 

Ministerul Educaţiei anunţă cel mai mare buget în valoare absolută din ultimii 30 de ani

Bugetul Ministerului Educaţiei înregistrează o creştere de finanţare a domeniului învăţământ, în valoare absolută, de 241,8 milioane lei, anunţă reprezentanţii instituţiei.

Ministerul Educaţiei precizează că majorarea este înregistrată în condiţiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum „vouchere de vacanţă, plata diferenţelor salariale sau alocările de la fondul de rezervă”. Finanţarea acestui sector creşte cu 6% în comparaţie cu anul precedent.

„Acţiunea învăţământ (total finanţare educaţie) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creştere cu 6% faţă de 2020 (creştere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creşteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanţării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). De asemenea, o creştere substanţială înregistrează finanţarea de bază a unităţilor de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale şi pregătirii profesionale (creştere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei)”, anunţă Ministerul Educaţiei.

Reprezentanţii instituţiei susţin că bugetul din 2021 este cel mai mare, în valoare absolută, din ultimii 30 de ani.

„Deşi subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educaţie, se constată totuşi că anii 2020 şi 2021 au beneficiat de un maximum de finanţare a învăţământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât şi procentual, raportat la PIB. Precizăm faptul că acestui buget alocat învăţământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanţarea care va fi obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru reforma educaţiei”, au precizat reprezentanţii Ministerului Educaţiei. 

Bugetul de stat pe 2021 a fost adoptat, vineri seara, de către Guvern şi va fi trimis Parlamentului, în acest weekend.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/7608080-mediafax-foto-eduard-vinatoru-5.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/7608080-mediafax-foto-eduard-vinatoru-5-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Premierul Florin Cîţu recunoaşte că bugetul educaţiei nu ajunge la 6% din PIB nici măcar cu finanţările venite de la alte ministere sau de la administraţiile locale. „Nu (n.r. răspunde la întrebarea dacă Guvernul...