„Este un moment de normalitate. Varianta pe care am propus-o a fost aceea de revenire a situaţiei dinainte de atacurile aduse de PSD la Justiţie, în sensul în care dosarele care sunt acum în soluţionare la Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie vor fi trimise către unităţile de parchet, după specializare. Dacă este vorba de fapte care ţin de criminalitate organizată vor fi trimise la DIICOT, dacă este vorba de fapte de corupţie vor fi trimise la DNA, dacă este vorba de alte fapte dosarele vor fi trimise la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie sau la parchetele de pe lângă curţile de apel. Actele, măsurile procesuale, renunţările, clasările, trimiterile în judecată care nu au fost supuse încă unui control, realizat de procurorii de la SIIJ, vor fi supuse controlului de către procurorul-general din cadrul Parchetului de pe lângă ICCJ”, a declarat la finalul şedinţei de Guvern Stelian Ion.

În ceea ce priveşte avizul negativ dat de CSM asupra proiectului, ministrul Justiţiei susţine că în acesta nu se regăsesc aprecieri la activitatea secţiei, ci se cer garanţii suplimentare pentru magistraţi.

„Iniţial, CSM a fost împotriva înfiinţării, acum în mod paradoxal pare a fi împotriva desfiinţării. Spun paradoxal, în realitate dacă veţi citi conţinutul avizului negativ din partea CSM veţi observa că de fapt nu este un aviz negativ referitor la măsura în sine a desfiinţării SIIJ. În niciun paragraf nu se regăseşte vreun elogiu sau vreo apreciere la activitatea SIIJ, dimpotrivă este criticată această activitate. Ce s-a solicitat însă la pachet cu desfiinţarea SIIJ au fost nişte garanţii suplimentare de care ar avea nevoie magistraţii pentru a-şi desfăşura activitatea în mod independent. Aceste aşa-zise garanţii sunt de fapt nişte imunităţi suplimentare, cu care nu suntem de acord”, a mai spus ministrul.

Stelian Ion a precizat că aceasta este forma cea mai bună a proiectului, care ar trebui adoptată de Parlament.

„Acest proiect este cea mai bună variantă. Mă voi prezenta la şedinţele Comisiilor Juridice şi voi explica cu toate argumentele şi am certitudinea că vom găsi o soluţie pentru a desfiinţa secţia specială, care are zilele numărate”, a mai spus Stelian Ion.

Consiliul Superior al Magistraturii a dat săptămâna trecută aviz negativ proiectului care prevede desfiinţarea Secţiei pentru Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ).

Conform unui comunicat al CSM, proiectul ar duce la modificarea de competenţe în efectuarea urmării penale în cazul masgistraţilor, iar soluţia normativă propusă nu este însoţită de instituirea unor garanţii pentru păstrarea independenţei justiţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/89986193-l-1.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/89986193-l-1-300x300.jpgrootstireaUncategorised
„Este un moment de normalitate. Varianta pe care am propus-o a fost aceea de revenire a situaţiei dinainte de atacurile aduse de PSD la Justiţie, în sensul în care dosarele care sunt acum în soluţionare la...