Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în şedinţa de joi a preşedintelui Iohannis cu ministrul Educaţiei şi alţi responsabili din domeniu, şeful statului nu a discutat problemele şi măsurile concrete care ar trebui luate după începerea şcolii, dovadă declaraţia de după întâlnire în care s-a limitat să constate că totul e bine şi să ofere sfaturi de prevenţie.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

„Pe site-ul Administraţiei prezidenţiale pentru joi, 11 februarie 2021, la rubrica Agenda preşedintelui, în dreptul orei 14, a fost postat anunţul:

<Şedinţă cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.>

Termenul de şedinţă a fost înrădăcinat în conştiinţa publică de regimul comunist. Dată fiind prioritatea acordată colectivului în defavoarea individului, viaţa în comunism şedea sub semnul şedinţei ca realitate de zi cu zi:

Şedinţă de sindicat, şedinţă de partid, şedinţă de bloc, şedinţă cu părinţii.

Dicţionarul Explicativ al Limbii Române trece în revistă 15 definiţii pentru şedinţă. Toate au drept esenţă conţinutul:

.

Ca toate convocările miniştrilor la Cotroceni, cea a ministrului Educaţiei n-a fost precedată de o minimă explicaţie din partea administraţiei prezidenţiale.

Supus definiţiei de Dicţionar, momentul de la Cotroceni stîrnea nedumeriri. Cum adică şedinţă a lui Klaus Iohannis cu ministrul Educaţiei Naţionale? Cu excepţia unei şedinţe foto, o şedinţă cere prezenţa a mai multor persoane decît două, Preşedintele şi ministrul, cum lasă să se înţeleagă comunicatul de pe Agenda preşedintelui.

Probabil că autorii Dicţionarului Explicativ al Limbii Române, copleşiţi de măreţia napoleoniană a lui Klaus Iohannis, s-ar fi apucat să modifice definiţia şedinţei, introducînd posibilitatea ca ea să fie o adunare de două persoane sau chiar de una dacă ne gîndim că multe persoane – bărbaţi şi femei – vorbesc cu ele însele în timp ce se uită în oglindă.

Ar fi fost totuşi, multă tevatură.

Noroc că după <şedinţă> Klaus Iohannis a ţinut o Declaraţie de presă care a debutat astfel:

<În această după amiază am avut o discuţie foarte importantă cu ministrul Câmpeanu, cu alte persoane din Ministerul Educaţiei, cu echipa din Administraţia prezidenţială.>

Slavă Domnului!

N-au fost doar două persoane.

Au fost mai multe.

A fost, prin urmare, o şedinţă. Pe vremuri şedinţele la nivel înalt aveau loc la sediul CC sub conducerea Tovarăşului Nicolae Ceauşescu.

Acum ele se desfăşoară la Palatul Cotroceni, sub conducerea Majestăţii Sale, Klaus Iohannis.

Declaraţia de presă ne-a adus la cunoştinţă că la şedinţa de la Cotroceni s-au discutat două teme mari. Prima era de o stringentă actualitate:

Redeschiderea şcolii:

Prima temă mi s-a părut firească, deşi, între noi fie vorba, ea ţine de premier şi nu de preşedinte. Declaraţia de presă s-a vrut o sumă de concluzii trase din ceea ce Klaus Iohannis numeşte analiză împreună. Citită cu atenţie această parte a declaraţiei de presă nu spune nimic despre realităţile redeschiderii fizic a şcolii, la 8 februarie 2021. La şedinţă au fost membri ai conducerii Ministerului în frunte cu ministrul. Au prezentat aceştia un Raport. După prezentare a fost o dezbatere lucidă, o abordare realistă a miilor de probleme ivite din redeschiderea şcolii, probleme semnalate de presă, de părinţi, de politicieni?

Dacă ar fi fost o asemenea abordare, mai mult ca sigur concluziile sale urmau să fie conţinute în Declaraţia de presă. Era obligatoriu să fie aşa, deoarece Declaraţia e singurul răspuns pe care-l dau autorităţile la problemele ivite din redeschiderea şcolii.

Una dintre aceste probleme se referă la infectările ivite după redeschiderea şcolii. La doar cîteva zile de la redeschiderea şcolii 244 de elevi şi 329 de angajaţi din educaţie au fost conformaţi cu Covid 19. Asta a dus la suspendarea a 171 de clase.

S-a dezbătut această chestiune la şedinţa de la Cotroceni? S-au discutat măsurile ce trebuie luate pentru a nu spori numărul?

Dacă s-a dezbătut, ar fi fost normal ca Preşedintele să se refere la chestiune.

O altă problemă:

Vaccinarea cadrelor didactice şi nedidactice din şcoli. N-ar trebui să se facă? Îngrijorează asta părinţii? Îngrijorează pe lucrătorii din şcoală?

Nici vorbă de această realitate în Declaraţia de presă Preşedintele se mulţumeşte să reia banalele sale sfaturi medicale date poporului român pe vremea stării de urgenţă:

Din cîte se vede Declaraţia nu suflă o vorbă despre măsurile concrete care trebuie luate pentru a preveni creşterea numărului de infectări.

În rest, Declaraţia prezidenţială pare a fi lovită de Sindromul contabilului Florin Cîţu:

<În primul rînd ne-am uitat la şcolile din România care s-au redeschis fizic pentru copii în semestrul 2 şi pot să vă spun că situaţia este bună. Sunt peste 10.000 de şcoli care funcţionează fizic, cu elevii prezenţi în şcoală. Sunt aproximativ 6.000 de unităţi de învăţămînt, peste 6.000 de unităţi care funcţionează în scenariul galben, asta însemnînd că o parte semnificativă din copii merg fizic la şcoală, dar unii rămîn în sistemul online. Suma sumarum, peste două milioane de elevi au reînceput fizic şcoala de luni, 8 februarie, asta reprezintă peste 70% din totalul elevilor din România. Ceilalţi care au rămas în online îşi continuă studiile în această formă. Cu toţii, sigur, ne dorim ca localităţile care sînt în scenarii galbene sau în scenariul roşu sau unele chiar carantinate să aibă o evoluţie pozitivă şi să iasă din aceste scenarii trecînd în scenariul verde, şi astfel, iată, ajungem la pandemie. >

Preşedintele ne spune cîte şcoli funcţionează fizic, cîte în scenariul galben, cîte în scenariul roşu. Cifre pe care le putea oferi şi un simplu funcţionar de la Ministerul Educaţiei.

O asemenea şedinţă se ţine pentru a se discuta problemele ivite din deschiderea şcolii, pentru a se propune şi decide măsuri menite a rezolva problemele ivite şi a preîntîmpina altele, ca apoi preşedintele să le aducă la cunoştinţa naţiunii.

De ce a ţinut Klaus Iohannis ditamai şedinţa la Cotroceni?

Pentru a putea proclama în Declaraţia de presă că:

.

Ca de obicei, de la investirea Guvernului încoace, preşedintele convoacă miniştrii la Cotroceni pentru a ne putea asigura, în declaraţia de presă de după şedinţă, că totul e bine.

Mai mult ca sigur va urma o şedinţă şi cu cei din conducerea Ministerului Sănătăţii.

Prilej pentru Klaus Iohannis de a ne asigura în Declaraţia de presă de după că cei 18 morţi din incendiul de la Matei Balş o duc bine”.

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/captura-de-ecran-2020-12-31-124144.pnghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/captura-de-ecran-2020-12-31-124144-300x300.pngrootstireaUncategorised
Publicistul Ion Cristoiu afirmă că în şedinţa de joi a preşedintelui Iohannis cu ministrul Educaţiei şi alţi responsabili din domeniu, şeful statului nu a discutat problemele şi măsurile concrete care ar trebui luate după începerea şcolii,...