Deputatul Sebastian Burduja a depus vineri legea anti-chiul. Sancţiunile ar putea ajunge până la 10% din indemnizaţia brută. În prezent, penalizarea este de 10 ori mai mică.

„Prezenţa parlamentarilor la locul de muncă este fundamentală pentru (re)câştigarea încrederii cetăţenilor în cea mai importantă instituţie a democraţiei. Din păcate, în prezent cota de încredere în Parlament este mult prea mică – mai puţin de 1 român din 10 are încredere în Parlament. Proiectul îşi are originile într-o iniţiativă cetăţenească din 2015 (i74), pe care am lansat-o împreună cu mai mulţi colegi din Fundaţia CAESAR. În fapt, a fost prima iniţiativa de acest gen pentru consolidarea democraţiei româneşti. Atunci nu am reuşit să strângem cele 100.000 de semnături. Astăzi, ca membru al Parlamentului României, sunt onorat şi recunoscător să iniţiez această propunere legislativă. Am promis în campanie că voi propune acest lucru şi m-am ţinut de cuvânt”, a declarat Sebastian Burduja, iniţiatorul legii anti-chiul.

În expunerea de motive, iniţiatorul legii a scris că fenomenul absenteismului deputaţilor şi al senatorilor de la locul de muncă reprezintă o problemă pentru forul legislativ al României.

„Acest fenomen afectează încrederea cetăţenilor în cea mai importantă instituţie a democraţiei, dar poate periclita şi funcţionarea parlamentului, afectând nivelul de responsabilizare al deputaţilor şi senatorilor. Prin prezenta propunere legislativă se are în vedere modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, mai precis modificarea procentului reţinut din salariul brut lunar în cazul absentării nemotivate, modificare efectuată la Art. 29, alin. (1). O creştere a penalizării absenţelor nemotivate va responsabiliza parlamentarii şi va reduce acest fenomen”, a precizat deputatul Burduja.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/cotidianul.gifhttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/cotidianul-300x203.gifrootstireaUncategorised
Deputatul Sebastian Burduja a depus vineri legea anti-chiul. Sancţiunile ar putea ajunge până la 10% din indemnizaţia brută. În prezent, penalizarea este de 10 ori mai mică. „Prezenţa parlamentarilor la locul de muncă este...