Antony Blinken a exprimat preocupare privind intensificarea de către Iran a activităţilor de purificare a uraniului. Termenul de ajungere la nivelul de purificare a uraniului necesar fabricării unei bombe nucleare “a scăzut de la peste un an la trei sau patru luni”, a afirmat Blinken, conform agenţiei Reuters.

Însă ministrul israelian al Energiei, Yuval Steinitz, l-a contrazis pe noul secretar de Stat american. În privinţa purificării uraniului, “dacă fac tot posibilul pentru a nu respecta programul nuclear, va fi nevoie de un an; însă referitor la armele nucleare, sunt la distanţă de un an sau doi”, a afirmat Yuval Steinitz la postul de radio Kan, potrivit cotidianului Times of Israel. Yuval Steinitz a subliniat că sancţiunile impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea SUA din Acordul nuclear iranian “au slăbit Iranul”.

Administraţia din Iran a respins acuzaţiile Statelor Unite şi Israelului, subliniind că nu are un program nuclear militar. “Iranul nu încearcă să se doteze cu arme nucleare. Dacă am fi vrut să fabricăm o bombă nucleară, am fi putut face acest lucru în trecut, dar am stabilit că armele nucleare nu ne-ar consolida securitatea şi că sunt în contradicţie cu poziţiile noastre ideologice. De aceea, nu am vrut niciodată să fabricăm arme nucleare”, a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, citat de CNN.

Mohammad Javad Zarif a subliniat că Iranul vrea o nouă relaţie cu Statele Unite şi a cerut aderarea din nou a Washingtonului la Acordul nuclear iranian.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite se vor alătura din nou Acordului nuclear iranian dacă Administraţia de la Teheran revine la respectarea strictă a tratatului. “Dar vom folosi acest acord ca platformă a aliaţilor şi partenerilor noştri pentru a cere un acord mai puternic şi pe o durată mai lungă, pentru a include şi alte probleme, mai ales cele referitoare la programul balistic şi la activităţile destabilizatoare al Iranului. Ţinând cont de aceste lucruri, suntem încă departe de obiective”, a explicat Antony Blinken, noul secretar de Stat american.

Iranul a cerut Administraţiei de la Washington să elimine toate sancţiunile instituite de fostul preşedinte Donald Trump după retragerea SUA din Acordul nuclear iranian. În cazul anulării sancţiunilor americane, Iranul intenţionează să revină la respectarea totală a angajamentelor internaţionale.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Preşedintele Donald Trump a anunţat în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Ambasadorul Israelului în Statele Unite, Ron Dermer, a îndemnat Administraţia Joseph Biden să nu revină în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa [email protected]

https://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/17.jpghttps://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2021/02/17-300x300.jpgrootstireaUncategorised
Antony Blinken a exprimat preocupare privind intensificarea de către Iran a activităţilor de purificare a uraniului. Termenul de ajungere la nivelul de purificare a uraniului necesar fabricării unei bombe nucleare 'a scăzut de la peste un...